sreda, 11. novembar 2020.

Gradonačelnik Radojičić odao počast palim borcima u Prvom svetskom ratu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić odao je danas počast palim borcima u Prvom svetskom ratu. On je položio venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Svečanoj državnoj ceremoniji prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici diplomatskog kora zemalja učesnica u Velikom ratu, kao i predstavnici Vojske Srbije, vojski saveznika u Prvom svetskom ratu i predstavnici udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

– Ovaj datum je sećanje na Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu kada su, 11. novembra 1918. godine, u železničkom vagonu u Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale rat. Prvi svetski, odnosno Veliki rat bio je sukob koji mi Srbi moramo pamtiti i neprestano podsećati na njega. To je važan datum za sve građane Srbije i Beograda koji se slavi u celoj Evropi, ali i širom sveta – istakao je gradonačelnik.

Radojičić je dodao da nama, praunucima junaka rodoljuba, koji su dali ogroman doprinos ovoj borbi protiv nemerljivo jače sile i pritom pretrpeli nezamislivu patnju i konačno položili svoje živote, ostaje da se trudimo da uvek na ovaj dan kažemo veliko hvala i pokažemo da Srbija nikada neće zaboraviti svoje oslobodioce.

– Takođe, nikada nećemo zaboraviti ni naše saveznike koji su nam pomogli u ovoj globalnoj borbi za slobodu. Sve je to veoma važno za budućnost naših novih generacija, kako se ovakvi sukobi više nikada ne bi dogodili – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević pozdravila je prisutne u ime predsednika Vučića i Vlade Srbije.

– Nalazimo se na mestu koje predstavlja simbol stradanja svih heroja koji su kroz istoriju pokazali veliku hrabrost, veru u sebe i ljubav prema otadžbini. Na današnji dan, pre više od jednog veka, okončan je jedan od najvećih oružanih sukoba u svetskoj istoriji i stalo se na put vihoru stradanja koji je pretio da istrebi mnoge narode u Evropi, uključujući i Srbe. Danas moramo da vodimo računa o negovanju sećanja na srpske junake, kako nam se nešto slično nikada više ne bi dogodilo. Glavno oružje kojima se danas borimo protiv ratnih pošasti su mudrost i dijalog. Danas nam je potrebno što više prijatelja kako bismo ostvarili svoje ciljeve na dobrobit svih građana. Srbija svoje junake neće prepustiti zaboravu jer se jedino negovanjem slavne prošlosti možemo uspešno nositi sa izazovima koje nosi budućnost – rekla je Darija Kisić Tepavčević.