понедељак, 16. новембар 2020.

Град обезбедио шаторе чекаонице за све ковид-амбуланте

Председник Скупштине града Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић најавили су данас да ће све ковид-амбуланте добити шаторске чекаонице, како би се током надолазећих хладних дана грађанима олакшало чекање на прегледе и тестирање. Испред Старог двора директорима и представницима београдских домова здравља и клиничких центара представљен је један од двадесет набављених шатора, који ће бити постављени испред ковид-амбуланти. 

Никодијевић је захвалио свим здравственим радницима јер, како је навео, већ девет месеци надљудским напорима чине велике ствари за грађане Београда.

– Град Београд се од првог дана, од првог зараженог, активно укључио у систем борбе против ковида коју воде председник и Влада. Набављана је заштитна опрема за домове здравља, клиничко-болничке центре и заводе са жељом да помогнемо здравственим радницима у овој борби. У ковид-амбулантама прегледа се дневно по неколико хиљада људи и сматрали смо да треба да постоји пристојан простор где би се сачекао преглед у случају сумње на ковид. До краја недеље обезбедићемо и додатну опрему, на првом месту за тријажне сестре које раде на отвореном простору са пацијентима – истакао је Никодијевић.

Он је још једном навео да су здравствени радници наши хероји, а да ће Град и надаље давати свој допринос у борби против епидемије. 

Весић је прецизирао да је шаторе обезбедио Град Београд у сарадњи са Министарством здравља и Градским штабом за ванредне ситуације  

– Циљ је био да се грађанима обезбеди простор који ће бити загреван и како би могли да се склоне од лоших временских услова, који нас засигурно чекају у наредном периоду. Сарадња са Министарством здравља и директорима домова здравља се наставља јер се сви заједно боримо да се заштити јавно здравље, како бисмо што лакше изашли из епидемије – рекао је Весић. 

Државни секретар Министарства здравља Александар Стефоски оценио је да је ово још један пример добре сарадње за добробит суграђана. Он је прецизирао да ће шатори, осим грејних тела, имати и простор за седење, како би грађани што комфорније и лакше сачекали прегледе и постављање дијагнозе. 

У име директора београдских домова здравља, захвалност за овај потез изразила је директорка ДЗ „Раковица” прим. др Добрила Васић. 

– Донацијом ће пацијенти добити много, јер ће им на овај начин бити олакшана и овако тешка ситуација, нарочито у две амбуланте које раде ноћу – нагласила је она.

Из шаторских чекаоница пацијенти даље одлазе на прегледе, потом кући или у тријажне клинике. На овај начин заокружен је прихват, што је од великог значаја, нарочито за теже болеснике. Она је још једном апеловала на грађане да избегавају контакте и носе заштитне маске све док епидемија не добије силазни ток. 

Догађају је присуствовао помоћник градоначелника Александар Марковић, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш и други представници Града и здравствених установа.