понедељак, 16. новембар 2020.

Весић: Заједно са грађанима решавамо проблеме Врачара

Заменик градоначелника Горан Весић одржао је данас састанак са грађанима Врачара окупљеним у три иницијативе: Удружење Тополска, Друштво за улепшавање Врачара и Друштво за улепшавање Крунског венца.
 
Састанку у Општини Врачар присуствовали су главни градски урбаниста Марко Стојчић, председник општине Врачар Милан Недељковић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић, директорка Урбанистичког завода Весна Тахов, представници Привредне коморе Србије и Општине Врачар

Весић је истакао да је постигнут договор на заједничком развоју и очувању Врачара.

– Убудуће ће представници ова три удружења, као представници грађанки и грађана, учествовати на седницама Комисије за планове, те давати предлоге и иницијативе током усвајања урбанистичких планова за Врачар – најавио је Весић.

Он је истакао да ће се на овај начин наћи мера да се Врачар развија, али и да се сачува културно-историјска баштина.

На Врачару ће ускоро бити проглашено пет културно-историјских целина: Смиљанићева улица, Крунска, Крунски венац, Неимар и део уз Улицу кнеза Милоша, навео је заменик градоначелника и за следећу годину најавио проглашење Источног Врачара као шесте културно-историјске целине. Подсетио је да је потез око Храма Светог Саве већ предложен да буде стављен под заштиту.

– Разговарали смо на који начин ће се реконструисати Каленић пијаца, где крећу радови следеће године, као и Позориште „Дадов”. Такође смо разговарали о реконструкцији трга на Црвеном крсту, за који се очекује расписивање конкурса за идејно решење и потом за саму реконструкцију. У плану је да се измести окретница и уклони бензинска пумпа како би цео простор био интегрисан у један леп трг. Такође и о заштити Градић Пејтона, који треба да постане нека врста културног центра на отвореном – најавио је Весић.

Било је речи, како је прецизирао,  о проширењу Макензијеве улице, проглашењу Улице кнегиње Зорке у пешачко-бициклистичку зону, као и читавом низу пројеката који се раде на Врачару.

– Ово је прави пример сарадње Града, Општине и грађана који су заинтересовани да њихов део града буде очуванији. Добро је што смо и ми, као представници власти, грађани Врачара и имамо исти интерес да наш Врачар буде сачуван. Ово је свакако добар пример како можемо да радимо у свим деловима престонице и заједнички чувамо оно што имамо – закључио је Весић.

Стојчић је додао да има пуно пројеката који се изводе на општини Врачар или који су у плану да се реализују.

– Упознали смо представнике грађана са детаљима и идејама које желимо да реализујемо. Највећи акценат је на урбанистичким плановима, јер је заустављен поступак усвајања и израде свих планова на територији ове општине. Имамо основане сумње да у многим од тих планова инвеститори желе да ураде нешто што није у интересу грађана, а ми као представници власти не желимо да то буде коначни резултат. Договор је да сваки план поново прође Комисију за планове где ће присуствовати представници удружења грађана у циљу заједничког договора – најавио је Стојчић.

Он је закључио да ће већи део амбијенталних целина, које грађани препознају као аутентични Врачар, бити задржане у постојећем стању, уз реконструисане фасаде и друге радове.

Недељковић је истакао да су грађани изненли захтеве и сугестије.

– Пре свега да нема нелегалне градње и да се постојећи урбанистички планови коригују. Треба споменути да се на Врачару граде два спортска центра, у Сјеничкој и на Јужном булевару, где ће бити изграђен и олимпијски базен са покретним кровом. У плану је и реконструкција Каленић пијаца по узору на ону из 1921. године – навео је Недељковић.

Председница Удружења Тополска Јасна Ђокић истакла је да су наишли на изненађујуће разумевање представника Града и Општине када је реч о трајној заштити појединих целина Врачара.