четвртак, 24. децембар 2020.

Покренута новa акција „Покажи како рециклираш”

ЈКП „Градска чистоћа” покренуло је нову едукативну акцију под слоганом „Покажи како рециклираш” са циљем да мотивише што више домаћинстава у Београду да, уколико већ нису, у својим домовима почну да селектују отпад и тако дају допринос развоју рециклаже и очувању животне средине, саопштено је из овог предузећа.

ЈКП „Градска чистоћа” одлучило је да за почетак акције обрадује најмлађе чланове породице Цвијић са Старог града, којима је „еко” Деда Мраз уручио новогодишње пакетиће, и то на локацији на којој ова породица одлаже рециклажни отпад.

Директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић истакао је да је породица Цвијић пример одговорних суграђана који, мотивисани само жељом да утичу на очување животне средине, рециклирају већ годинама.

– Наши радници на терену често затичу Цвијиће који у рециклажно острво на углу Страхињића бана и Тадеуша Кошћушка одлажу отпад који су селектовали у свом дому. Они нам заиста дају добар пример како се треба односити према отпаду и што је још важније, томе уче своју децу, јер чињеница је да без бриге о екологији нема будућности. Овом акцијом желимо да утичемо на подизање свести свих Београђана о важности рециклаже, али и да наградимо оне који нам видео-записом или фотографијама покажу како они рециклирају у свом дому. Сваког месеца током 2021. године, ЈКП „Градска чистоћа” наградиће ће по једну београдску породицу сетом за одлагање рециклажног отпада за кућну употребу и играчкама „рециколосаурусима”, који су већ постали заштитни знак рециклаже у Београду, а посебно су занимљиви малишанима. Позивам Београђане да следе пример породице Цвијић, јер није тешко рециклирати. Данас постоји много начина на које се може учествовати у рециклажи, тако да више немамо изговора да се понашамо неодговорно према животној средини. Потребно је само мало воље – истакао је Попадић.

Лана Цвијић, мајка дечака близанаца који, иако имају само седам година, већ много знају о рециклажи, каже да та породица селектује отпад већ више од 15 година.

– Знамо колико је екологија важна, па самим тим и рециклажа као њен неодвојиви део. Почели смо да рециклирамо од када су постављени први контејнери за рециклажу, пре можда 15 година. Тада је то било много теже, јер се радило о само две локације где смо могли да одложимо тај отпад, што данас није случај. Рециклажа није тешка нити превелика обавеза, нашој деци она представља игру, а тиме и задовољство – рекла је Цвијићева.

Сви заинтересовани за учешће у акцији „Покажи како рециклираш”, видео-записе и фотографије могу послати на имејл: infocentar@gradskacistoca.rs или на gradska_cistoca, званични профил предузећа на друштвеној мрежи Инстаграм.