петак, 25. децембар 2020.

Градоначелник Радојичић за Радио Београд 2: Београд се добро снашао у тешким околностима пандемије

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је данас да се Град Београд добро снашао у тешким околностима пандемије, те да су највећи терет понели здравствени радници, али и радници комуналног система, улажући велику енергију да би град функционисао. Он је у јутарњем програму „На три воде” Радио Београда 2, заједно са градоначелницима Новог Сада и Ниша, нагласио важност вакцинације која је почела у нашој земљи и која даје наду да улазимо у завршну фазу борбе против ковида.

– Ситуација је била компликована у смислу одговорности и доношења одлука, али можемо бити поносни. Не смемо заборавити жртве, што је велика трагедија за све нас. Нове мере ће и надаље значити баланс између здравствених ставова и функционисања привреде, као једног од главних стубова друштва. Једно без другог у савременом свету не може да функционише – навео је Радојичић, посебно указујући на значај изградње ковид болнице у Батајници за само четири месеца.

Градоначелник Београда се осврнуо на уређење Савског трга, где су у току завршни радови на простору од око двадесет хиљада квадратних метара. Подсетио је да осим саобраћајне реконструкције и постављања споменика Стефану Немањи, овај део града добија и огромну црпну станицу, која ће омогућити да се реши проблем третмана отпадних вода. Ово је само једна од већих инвестиција које су започете у овој, а биће завршене у следећој години, о чему се посебно водило рачуна приликом креирања буџета.

– Буџет за 2021. годину је планиран одговорно и стабилно и у складу са улагањима у овој години. Буџет за ову годину је после ребаланса износио 122 милијардe, а за следећу, заједно са средствима намењеним општинама, износиће око 125 милијарди динара. Водило се рачуна о капиталним пројектима, тако да је осамнаест милијарди усмерено у том правцу – казао је Радојичић.

У Београду има око две хиљаде кранова, те је наш главни град постао огромно градилиште, додао је он. Међу важнијим плановима и улагањима су обилазница око Београда, пројектна документација за тунел од Карађорђеве до Деспота Стефана, планска документација за нови Савски мост, даља изградња недостајуће мреже водовода и канализације, те студије изводљивости и заштите животне средине за метро, као изузетно захтеван пројекат.

– Следеће године почињемо радове на депоу и први део прве линије, дуге 16,5 километара, која ће се простирати фактички од Железника до Карабурме. Друга линија повезује Земун са првом линијом, тачније укрштаће се у нивоу Савског трга. То ће заједно са БГ возом бити целокупно решење за саобраћајне проблеме – рекао је Радојичић.

Подсетио је и на План мобилности, који за циљ има фаворизацију пешачења и бициклизма, али и унапређење јавног градског превоза, те на пројекат управљања саобраћајном сигнализацијом, вредан око тридесет милиона евра. Сви ти дугорочни пројекти део су постепеног решавања саобраћајних проблема у граду и визије за наредне године, закључио је градоначелник Београда.

Веома важан сегмент, чак фокус рада јесте заштита животне средине, у склопу чега се у Београду решавају вишедеценијски проблеми, попут депоније, а у претходним годинама угашено је 1.250 већих котларница. Предстоји још 37, додао је Радојичић, и нагласио да свако може дати свој допринос управо смањењем индивидуалних ложишта, који чине чак педесет одсто грејања у главном граду.

– Наш задатак је да нађемо модус како ћемо људе да мотивишемо да греју станове и куће еколошки прихватљивим горивом – поручио је Радојичић, указујући и на важност енергетске ефикасности и боље изолације стамбених јединица.

Велики пројекат који се ради јесте и изградња фабрике за пречишћавање отпадних вода у Великом селу, вредан 271 милион евра, као и будућих постројења у Остружници, Батајници и Крњачи.

Градоначелник Београда је посебно акцентовао сва улагања у дечју заштиту и образовање, напомињући да се тренутно ради на шест нових предшколских установа, а у ширем плану је чак седамнаест објеката. Субвенције за боравак у вртићима у претходним периоду износиле су чак 13,5 милијарди, прецизирао је градоначелник, захваљујући чему је тренутни обухват деце око 75 одсто. Пројекат „Тиршова 2”, за који се припрема терен и грађевинска дозвола, свима нам шаље поруку да бринемо о здрављу наше деце у дугорочном смислу, како би се лечила овде а не у иностранству. Захваљујући томе Београд може да постане регионални центар у овом сегменту медицине, казао је Радојичић.

Градоначелник се осврнуо на институције културе, наглашавајући да је Град Београд дао свој допринос смањењем плаћања дажбина које ове установе имају у различитим сегментима.

– Дичимо се и будућим великим пројектима. Расписан је конкурс за идејни пројекат зграде Филхармоније, која ће се налазити на Ушћу. Такође, реализује се и пројекат Музеја града Београда у Ресавској, реконструкција Позоришта „Дадов” и позоришног објекта у Савској 9, затим предстоји и реконструкција Позоришта „Бошко Буха” и Музеја афричке уметности, као и галерије на Косанчићевом венцу, и то је само део улагања. Радујем се пројектима и у Србији, а Београд се труди да буде перјаница у томе – нагласио је Радојичић.

Градоначелник Београда је на крају свим суграђанима пожелео добро здравље.

– Свима бих пожелео да се што чешће радујемо малим стварима јер то је оно што чини живот и чему нас је пандемија научила. Били смо веома солидарни и то ће бити запамћено у историји града – рекао је Радојичић.

Суграђане је позвао да током новогодишњих и божићних празника буду у кругу породице, да се што мање окупљају и на тај начин дају допринос у борби против пандемије.