petak, 25. decembar 2020.

Gradonačelnik Radojičić za Radio Beograd 2: Beograd se dobro snašao u teškim okolnostima pandemije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je danas da se Grad Beograd dobro snašao u teškim okolnostima pandemije, te da su najveći teret poneli zdravstveni radnici, ali i radnici komunalnog sistema, ulažući veliku energiju da bi grad funkcionisao. On je u jutarnjem programu „Na tri vode” Radio Beograda 2, zajedno sa gradonačelnicima Novog Sada i Niša, naglasio važnost vakcinacije koja je počela u našoj zemlji i koja daje nadu da ulazimo u završnu fazu borbe protiv kovida.

– Situacija je bila komplikovana u smislu odgovornosti i donošenja odluka, ali možemo biti ponosni. Ne smemo zaboraviti žrtve, što je velika tragedija za sve nas. Nove mere će i nadalje značiti balans između zdravstvenih stavova i funkcionisanja privrede, kao jednog od glavnih stubova društva. Jedno bez drugog u savremenom svetu ne može da funkcioniše – naveo je Radojičić, posebno ukazujući na značaj izgradnje kovid bolnice u Batajnici za samo četiri meseca.

Gradonačelnik Beograda se osvrnuo na uređenje Savskog trga, gde su u toku završni radovi na prostoru od oko dvadeset hiljada kvadratnih metara. Podsetio je da osim saobraćajne rekonstrukcije i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji, ovaj deo grada dobija i ogromnu crpnu stanicu, koja će omogućiti da se reši problem tretmana otpadnih voda. Ovo je samo jedna od većih investicija koje su započete u ovoj, a biće završene u sledećoj godini, o čemu se posebno vodilo računa prilikom kreiranja budžeta.

– Budžet za 2021. godinu je planiran odgovorno i stabilno i u skladu sa ulaganjima u ovoj godini. Budžet za ovu godinu je posle rebalansa iznosio 122 milijarde, a za sledeću, zajedno sa sredstvima namenjenim opštinama, iznosiće oko 125 milijardi dinara. Vodilo se računa o kapitalnim projektima, tako da je osamnaest milijardi usmereno u tom pravcu – kazao je Radojičić.

U Beogradu ima oko dve hiljade kranova, te je naš glavni grad postao ogromno gradilište, dodao je on. Među važnijim planovima i ulaganjima su obilaznica oko Beograda, projektna dokumentacija za tunel od Karađorđeve do Despota Stefana, planska dokumentacija za novi Savski most, dalja izgradnja nedostajuće mreže vodovoda i kanalizacije, te studije izvodljivosti i zaštite životne sredine za metro, kao izuzetno zahtevan projekat.

– Sledeće godine počinjemo radove na depou i prvi deo prve linije, duge 16,5 kilometara, koja će se prostirati faktički od Železnika do Karaburme. Druga linija povezuje Zemun sa prvom linijom, tačnije ukrštaće se u nivou Savskog trga. To će zajedno sa BG vozom biti celokupno rešenje za saobraćajne probleme – rekao je Radojičić.

Podsetio je i na Plan mobilnosti, koji za cilj ima favorizaciju pešačenja i biciklizma, ali i unapređenje javnog gradskog prevoza, te na projekat upravljanja saobraćajnom signalizacijom, vredan oko trideset miliona evra. Svi ti dugoročni projekti deo su postepenog rešavanja saobraćajnih problema u gradu i vizije za naredne godine, zaključio je gradonačelnik Beograda.

Veoma važan segment, čak fokus rada jeste zaštita životne sredine, u sklopu čega se u Beogradu rešavaju višedecenijski problemi, poput deponije, a u prethodnim godinama ugašeno je 1.250 većih kotlarnica. Predstoji još 37, dodao je Radojičić, i naglasio da svako može dati svoj doprinos upravo smanjenjem individualnih ložišta, koji čine čak pedeset odsto grejanja u glavnom gradu.

– Naš zadatak je da nađemo modus kako ćemo ljude da motivišemo da greju stanove i kuće ekološki prihvatljivim gorivom – poručio je Radojičić, ukazujući i na važnost energetske efikasnosti i bolje izolacije stambenih jedinica.

Veliki projekat koji se radi jeste i izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu, vredan 271 milion evra, kao i budućih postrojenja u Ostružnici, Batajnici i Krnjači.

Gradonačelnik Beograda je posebno akcentovao sva ulaganja u dečju zaštitu i obrazovanje, napominjući da se trenutno radi na šest novih predškolskih ustanova, a u širem planu je čak sedamnaest objekata. Subvencije za boravak u vrtićima u prethodnim periodu iznosile su čak 13,5 milijardi, precizirao je gradonačelnik, zahvaljujući čemu je trenutni obuhvat dece oko 75 odsto. Projekat „Tiršova 2”, za koji se priprema teren i građevinska dozvola, svima nam šalje poruku da brinemo o zdravlju naše dece u dugoročnom smislu, kako bi se lečila ovde a ne u inostranstvu. Zahvaljujući tome Beograd može da postane regionalni centar u ovom segmentu medicine, kazao je Radojičić.

Gradonačelnik se osvrnuo na institucije kulture, naglašavajući da je Grad Beograd dao svoj doprinos smanjenjem plaćanja dažbina koje ove ustanove imaju u različitim segmentima.

– Dičimo se i budućim velikim projektima. Raspisan je konkurs za idejni projekat zgrade Filharmonije, koja će se nalaziti na Ušću. Takođe, realizuje se i projekat Muzeja grada Beograda u Resavskoj, rekonstrukcija Pozorišta „Dadov” i pozorišnog objekta u Savskoj 9, zatim predstoji i rekonstrukcija Pozorišta „Boško Buha” i Muzeja afričke umetnosti, kao i galerije na Kosančićevom vencu, i to je samo deo ulaganja. Radujem se projektima i u Srbiji, a Beograd se trudi da bude perjanica u tome – naglasio je Radojičić.

Gradonačelnik Beograda je na kraju svim sugrađanima poželeo dobro zdravlje.

– Svima bih poželeo da se što češće radujemo malim stvarima jer to je ono što čini život i čemu nas je pandemija naučila. Bili smo veoma solidarni i to će biti zapamćeno u istoriji grada – rekao je Radojičić.

Sugrađane je pozvao da tokom novogodišnjih i božićnih praznika budu u krugu porodice, da se što manje okupljaju i na taj način daju doprinos u borbi protiv pandemije.