уторак, 2. фебруар 2021.

Трећа фаза радова у Скадарлији, завршетак пред туристичку сезону

Скадарлија има велики значај за туристичку понуду Београда као посебна амбијентална целина и то је разлог због којег Град Београд и Туристичка организација Београда посебну пажњу посвећују овом месту организовањем бројних манифестација и посебних програма који се нарочито лети одржавају у Скадарлији, изјавио је директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.

– Протеклих година смо покушавали да се у овој амбијенталној целини понашамо као прави домаћини што, наравно, укључује неопходне радове који би, не угрожавајући како њен изглед тако и посећеност Скадарлије, омогућили уређење читавог простора. Зато је Град Београд, у договору са власницима и менаџерима угоститељских и других објеката у Скадарлији, са којима је одржано више састанака са градским урбанистима, замеником градоначелника и представницима градских служби, кренуо у пројекат реконструкције, и то у три фазе које обухватају простор од Улице цара Душана до врха Скадарлије. Реконструкција се спроводи у фазама, а сада је у току трећа, завршна фаза – истакао је Поповић и додао да се води рачуна о угоститељским објектима и уопште о посећености, пре свега у току летње сезоне када је гостију Скадарлије и највише.

Према његовим речима, све што је урађено и оно што се ради у читавом граду, а не само у Скадарлији, на инфраструктури, унапређењу животног простора, уређењу амбијенталних целина, често је повод за критике које немају утемељење. 

– Ништа се у Скадарлији не ради два пута, сви радови се одвијају према пројекту. Надам се да ће овај значајни део града са своја 34 објекта, ресторанима, галеријама, кафеима, али и споменицима културе, чесмама и 30 кућа из 19. века у околним улицама – Зетској, Симиној и Јевремовој, после реконструкције поново добити некадашњи сјај и да ће ту уживати и грађани и наши гости – закључио је Поповић.