utorak, 2. februar 2021.

Treća faza radova u Skadarliji, završetak pred turističku sezonu

Skadarlija ima veliki značaj za turističku ponudu Beograda kao posebna ambijentalna celina i to je razlog zbog kojeg Grad Beograd i Turistička organizacija Beograda posebnu pažnju posvećuju ovom mestu organizovanjem brojnih manifestacija i posebnih programa koji se naročito leti održavaju u Skadarliji, izjavio je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

– Proteklih godina smo pokušavali da se u ovoj ambijentalnoj celini ponašamo kao pravi domaćini što, naravno, uključuje neophodne radove koji bi, ne ugrožavajući kako njen izgled tako i posećenost Skadarlije, omogućili uređenje čitavog prostora. Zato je Grad Beograd, u dogovoru sa vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih i drugih objekata u Skadarliji, sa kojima je održano više sastanaka sa gradskim urbanistima, zamenikom gradonačelnika i predstavnicima gradskih službi, krenuo u projekat rekonstrukcije, i to u tri faze koje obuhvataju prostor od Ulice cara Dušana do vrha Skadarlije. Rekonstrukcija se sprovodi u fazama, a sada je u toku treća, završna faza – istakao je Popović i dodao da se vodi računa o ugostiteljskim objektima i uopšte o posećenosti, pre svega u toku letnje sezone kada je gostiju Skadarlije i najviše.

Prema njegovim rečima, sve što je urađeno i ono što se radi u čitavom gradu, a ne samo u Skadarliji, na infrastrukturi, unapređenju životnog prostora, uređenju ambijentalnih celina, često je povod za kritike koje nemaju utemeljenje. 

– Ništa se u Skadarliji ne radi dva puta, svi radovi se odvijaju prema projektu. Nadam se da će ovaj značajni deo grada sa svoja 34 objekta, restoranima, galerijama, kafeima, ali i spomenicima kulture, česmama i 30 kuća iz 19. veka u okolnim ulicama – Zetskoj, Siminoj i Jevremovoj, posle rekonstrukcije ponovo dobiti nekadašnji sjaj i da će tu uživati i građani i naši gosti – zaključio je Popović.