петак, 3. септембар 2021.

Радојичић: Уочи „Европске недеље мобилности” наградни фото-конкурс Града за најкреативније суграђане

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да Град Београд уочи кампање „Европска недеља мобилности”, која ће бити одржана у Београду од 16. до 22. септембра, организује наградни фото-конкурс под називом „Одржива мобилност за здравији живот”.

– Град Београд и Стална конференција градова и општина (СКГО), уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији и Програма Уједињених нација за развој (УНДП), расписују први пут овај изузетно интересантан наградни фото-конкурс који промовише коришћење немоторизованих видова превоза, а све у циљу подизања свести грађана о значају коришћења овог вида превоза, али и унапређења квалитета ваздуха и животне средине у граду, у складу са циљевима Плана одрживе урбане мобилности - истакао је градоначелник Радојичић.

Како је градоначелник објаснио, конкурс је организован на званичној Инстаграм страници Града Београда (https://www.instagram.com/grad_beograd/).

– Конкурс је отворен за све, тако што ће учесници постављати своје фотографије на лични Инстаграм профил, уз обележавање односно „таговање” Инстаграм профила Града Београда – @grad_beograd и обележавање своје фотографије ознаком #mobilnostzazdravlje. Услов је да фотографије морају бити снимљене на територији града Београда, а својим садржајем треба да буду усклађене са темом „Одржива мобилност за здравији живот” у оквиру „Европске недеље мобилности”. Дакле, теме су вожња бицикла, тротинета, ролера, пешачење и сви видови немоторизованог превоза чије предности овом приликом желимо да истакнемо – нагласио је градоначелник Београда.

Радојичић је додао да Град Београд последњих неколико година интензивно ради на усмеравању ка зеленој хијерархији у саобраћају, што значи да је намера да се предност пружи пешацима, бициклистима, коришћењу немоторизованог превоза и јавног превоза у односу на аутомобиле.

– То ће допринети очувању животне средине и здрављу свих грађана. Принципи „Европске недеље мобилности” су важни сваког дана, али ове недеље имамо прилику да грађанима понудимо и овај интересантан, креативан и користан фото- конкурс. Наш задатак је да суграђанима представимо одрживе алтернативне начине превоза и да им објаснимо еколошке изазове са којима се суочавају, и сигуран сам да је ово један од најкреативнијих начина да то учинимо – закључио је први човек престонице.

Победници конкурса су у обавези да по захтеву организатора доставе оригиналну фотографију у електронском облику, минималне резолуције 4.000 x 3.000 пиксела.

Одлуку о избору победника конкурса донеће Комисија за спровођење јавног конкурса, коју ће чинити представници Града Београда, Делегације Европске уније, УНДП-а и СКГО-а. Награде су обезбедили Делегација Европске уније у Републици Србији и Програм Уједињених нација за развој и то: прву награду – ваучер за куповину електричног тротинета у вредности од 60 000 динара, другу награду –- ваучер за куповину бицикла у вредности од 40 000 динара и трећу награду – ваучер за куповину ролера у вредности од 20 000 динара.

По окончању конкурса, од 16. септембра до 22. септембра 2021. године биће организована изложба најбољих фотографија, када ће бити и уручене награде победницима.

Са текстом конкурса сви заинтересовани се могу упознати и на сајту СКГО-а – www.skgo.org у секцији Конкурси.