понедељак, 28. јун 2021.

Радојичић: Београд данас награђује најбоље ученике основних и средњих школа

Додела награда и признања најбољим ученицима основних и средњих школа један је од најлепших догађаја у организацији Града Београда, а данас ће 198 најбољих основаца – ђака генерације, добити таблете и монографију „Свети Сава споменица”. Такође, биће награђено и најбољих 87 средњошколаца, који ће добити лаптоп рачунаре и монографију „Србија – градови, општине, насеља”, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за Телевизију К1.

Он је прецизирао да је за награде издвојено 13,3 милиона динара. Град Београд подржава ђаке и стипендијама које додељује најбољим ученицима, за шта је издвојено око 22 милиона динара. Град је од тога одвојио 4,6 милиона динара за децу са инвалидитетом која се школују. Најважније је пружити подршку деци да наставе квалитетно да уче и да у будућности буду још бољи.

– Претходна година је била изазовна због пандемије вируса корона, али и због начина на који се настава одржавала у школама. Надам се да ћемо даље унапредити концепт „онлајн” наставе, без обзира на то да ли ћемо на јесен имати погоршање епидемиолошке ситуације. Комбиновање класичног образовања и коришћења дигиталних технологија, које олакшавају процес учења, сигурно представља добитну комбинацију – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, Секретаријат за образовање и дечју заштиту ове године има до сада највећи буџет – око 200 милиона евра.

– У претходном периоду уложено је око 600 милиона динара за опремање 300 београдских школа. Такође, прошле године Град Београд је свим београдским школама исплатио око 1,4 милијарде динара, односно месечно око 115 милиона динара за покривање материјалних трошкова. Од почетка 2021. године школама је исплаћено близу 700 милиона динара за набавку нове опреме. Осим тога, 127 ученика је добило стипендије у укупној вредности од 22 милиона динара. То су само неки од начина на које Град Београд подржава најбоље ученике. Све ово нам говори да Град настоји да спроводи одговорну социјалну политику, а само образовање и брига о деци, нарочито о најбољим ђацима, битан је сегмент те политике. На тај начин шаљемо јасну поруку и дајемо до знања да ће Град Београд увек подржавати најбоље ученике, али и све друге који остварују позитивне резултате – додао је градоначелник Радојичић.

Говорећи о прошлонедељном састанку са директорима београдских школа, Радојичић је истакао да је било речи о свим изазовима који су се појавили у организацији онлајн наставе, али и о доброј организацији рада, која је резултирала изостанком повећања броја заражене деце и школског особља.

– Било је наравно речи и о школској години која је пред нама, како бисмо остварили још боље резултате. Разговарали смо и о комбиновању класичне наставе и ИТ технологија, будући да ће готово 70.000 основаца добити од Града таблет рачунаре и дигиталне уџбенике. Надамо се да ће овај систем образовања деци дати могућност даљег напредовања у дигиталном свету, са циљем побољшања дигиталне писмености, а да се у исто време не забораве предности и добре стране класичног образовања – поручио је Радојичић.