sreda, 4. novembar 2015.

Mali: Novi softver „Beokom servisa” omogućava bolje i brže rešavanje problema građana

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je danas puštanju u rad nove korisničke aplikacije „Beokom servisa” koja omogućava lakšu i neposredniju komunikaciju sa građanima.

Prema njegovim rečima, „Beokom” godišnje primi oko 120.000 poziva građana Beograda za razne probleme koji se dešavaju na ulicama grada Beograda.

– Zato smo rešili da investiramo u ovu službu i da je tehnički opremimo kako bismo odgovorili na potrebe građana. Novi softvr je danas instaliran tako da će „Beokom” biti tri do pet puta efikasniji u odgovorima prema građanima. Sistem radi tako da se svaki poziv građana zabeleži, „Beokom” komunicira sa sekretarijatima i javnim komunalnim preduzećima, ta preduzeća izlaze na teren, rešavaju probleme, da li je pukla kanalizaciona cev ili je neki automobil nepropisno parkiran i odmah se u sistemu vidi da li je to urađeno ili nije. Ukoliko nije, mi reagujemo, vidimo zbog čega neko nije uradio ono što je trebalo da uradi, a ukoliko jeste, u sistemu se pojavi da je taj posao zaštićen – rekao je Siniša Mali.

On je naglasio da je na ovaj način Gradska uprava transparentnija u odnosu prema građanima i mnogo brže će se reagovati i rešavati njihovi problemi.

– S druge strane mi interno imamo kontrolu oko toga ko radi, ko ne radi, ko brže radi od drugih, tako da možemo i da nagradimo pojedine službe i sekretarijate, ali i da ih kaznimo, a sve u cilju bolje i efikasnije usluge prema građanima – rekao je gradonačelnik, koji je izrazio zahvalnost direktorima „Beokoma” i „Infostana” koji su radili na ovom projektu.

Ovaj primer „Beokoma”, prema njegovim rečima, pratiće sekretarijati i ostala javna preduzeća.

– Investiraćemo i u njihove IT-sisteme kako bi bili efikasniji, bolji i organizovaniji u odnosu prema građanima i da svakodnevno rešavaju njihove probleme – rekao je Siniša Mali.

Događaju su prisustvovali načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, Darko Glavaš, direktor „Beokoma”, i Marko Mitić, v.d. direktora „Infostana”.