ponedeljak, 23. maj 2016.

Vesić: Beograd ponosan što je knjižara u Knez Mihailovoj ponela ime Borislava Pekića

Grad Beograd je veoma ponosan što je jedna od naših najlepših knjižara ponela ime Borislava Pekića, rekao je gradski menadžer Goran Vesić na otvaranju preimenovanog objekta knjižare „Delfi” u Knez Mihailovoj ulici 40, koja se od danas zove „Borislav Pekić”. Svečanosti su prisustvovali gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, koji je i inicijator ove ideje, kao i direktor „Lagune” Dejan Papić, supruga našeg velikog pisca Ljiljana Pekić s porodicom i glumac Milan Caci Mihailović.

– Nakon otkrivanja spomenika na Cvetnom trgu, ovo je još jedan doprinos sećanju na jednog od naših najvećih pisaca dvadesetog veka. Reč je o novom običaju u Beogradu da odamo dužno poštovanje svim ljudima koji nam nešto znače. Borislav Pekić nije samo zadužio srpsku kulturu, već je bio i borac da demokratiju. Čitav njegov život je utkan u temelje našeg društva – istakao je tom prilikom Vesić.

Pekićeva moralnost i način na koji je živeo, dodao je Vesić, treba da budu podsećanje za buduće generacije. Gradski menadžer je izrazio zahvalnost knjižari „Delfi” i najavio da će se i druge knjižare, ali i druga važna mesta u gradu obeležavati u čast ljudi koji su ostavili trag. 

Vladan Vukosavljević je podsetio da su pre ove još dve knjižare ponele imena naših pisaca, i to Miloša Crnjanskog u Vasinoj ulici i Mome Kapora u 27. marta. On je naveo da je Pekić osoba izuzetnih književnih i ljudskih kvaliteta, te da može da posluži svima kao uzor. Njegova supruga je istakla da bi Pekić bio veoma zadovoljan odabirom lokacije, te da je ova ideja fantastična jer predstavlja promociju književnosti i naših velikana. 

Direktor „Lagune” je kazao da je osnovni cilj ove ideje obraćanje čitaocu, ali i negovanje kulturne tradicije. On je poručio i da je sada odgovornost veća zbog toga što knjižare nose imena naših književnih velikana.