četvrtak, 26. maj 2016.

Vesić: Tromesečni omaž Dejvidu Bouviju oslikava kosmopolitski duh Beograda

Gradski menadžer Goran Vesić ugostio je danas svetski poznatog muzičkog fotografa Brajana Rašića i najavio veliki projekat „Belgrade to Bowie”, koji će zvanično početi sutra. Rašićeva izložba fotografija Dejvida Bouvija, retrospektiva filmova, koncerata i omota ploča, ali i umetničke radionice – sve će to biti tromesečni omaž nedavno preminulom engleskom muzičaru, upriličen u našem glavnom gradu, istakao je Vesić.

– Bila mi je čast da podržim ovaj projekat jer on oslikava kosmopolitski duh Beograda i njegovu veličinu. U ovom trenutku Beograd je jedini grad koji se na ovaj način odužuje Bouviju. To je dokaz i da je Beograd prestonica kulture ovog dela Evrope – naveo je Vesić.

Gradski menadžer je izrazio i veliku zahvalnost Brajanu Rašiću jer bez njega projekat ne bi mogao da bude realizovan, a fotografije ne bi bile dostupne javnosti. 

Brajan Rašić je rekao da mu je čast što je njegov rodni grad prihvatio ovu ideju.

– Emocija u meni je ogromna i veoma sam ponosan što mogu da podelim svoj rad s Beogradom i turistima koji ga posećuju. Zato vam hvala – poručio je Rašić. 

Na izložbi, koja će trajati do 21. avgusta u „Kinoteci”, biće prikazano više od sto Rašićevih fotografija, koji je bio ekskluzivni fotograf Dejvida Bouvija.  Realizaciju ovog projekta podržao je gradski menadžer, a uz podršku Grada Beograda i u saradnji sa festivalom „DEV9T” Beograd će u junu dobiti i mural posvećen ovom čuvenom umetniku. 

Autorka projekta „Belgrade to Bowie” je Barbara Garčević, uz pomoć glumca Sergeja Trifunovića.