ponedeljak, 30. maj 2016.

Na Svetski dan o štetnosti i posledicama pušenja

Svetski dan bez duvanskog dima (31. maj) ove godine se obeležava pod sloganom „Pripremimo se za bezlična pakovanja duvanskih proizvoda”. Tim povodom  Gradski zavod za javno zdravlje organizuje zdravstveno promotivne akcije u vrtiću „Izvorčić” u Rakovici i na platou ispred Hrama Svetog Save. 

U vrtiću „Izvorčić” Predškolske ustanove „Rakovica” (Slavoljuba Vuksanovića 22) akcija će se održati danas od 16.30 časova. Kako bi deci predškolskog uzrasta na što zanimljiviji, atraktivniji i njima prijemčiv način približili informacije o negativnim posledicama pušenja i izloženosti duvanskom dimu, pripremljena je tematska pozorišna predstava pod nazivom „Biće lepše svima bez duvanskog dima” u izvođenju pozorišta „Šala”. Pored dece, događaju će prisustvovati i njihovi roditelji, kao i zaposleni u vrtiću. 

Na platou ispred Hrama Svetog Save sutra, 31. maja, od 12 do 14 časova biće postavljeni štandovi sa zdravstveno edukativnim štampanim materijalima, gde će građani moći da dobiju informacije i stručne savete od zdravstvenih radnika, provere vrednosti krvnog pritiska i indeks telesne mase. Pored Gradskog zavoda za javno zdravlje, učesnici su i partnerske ustanove i organizacije: domovi zdravlja „Vračar” i „Savski venac”, Crveni krst Beograda, Udruženje za javno zdravlje Srbije i Studentska organizacija Farmaceutskog fakulteta (BPSA). 

U Srbiji i Beogradu i dalje puši trećina odraslih stanovnika, a ono što posebno zabrinjava je blagi porast procenta pušača, prema rezultatima Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije. Stoga je obeležavanje ovog datuma još jedna prilika da se apeluje na svest građana da se aktivno suprotstave ovoj štetnoj navici, tako što će podržavati i birati nepušenje i boravak u prostoru bez duvanskog dima, kako bi zaštitili svoje i zdravlje svojih najmilijih. 

Poruke ovogodišnjeg obeležavanja fokusirane su na jednu od mera koja smanjuje potražnju za duvanskim proizvodima, kako su pokazala iskustva iz Australije, prve zemlje koja je tu meru u potpunosti implementirala. Naime, preporučuje se uvođenje uniformnog, običnog pakovanja za sve vrste cigareta, nezavisno od brenda, uz istovremeno vidno isticanje zdravstvenih upozorenja, umesto dosadašnjih pakovanja, koja su dizajnirana tako da budu atraktivna, reklamiraju proizvod i podstiču njegovu upotrebu.