sreda, 29. jun 2016.

Obeleženo 60 godina od osnivanja Beogradske poslovne škole

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je danas Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 60. godišnjice postojanja Beogradske poslovne škole. Proslavi su kao pokrovitelji prisustvovali patrijarh Irinej i izaslanik predsednika republike Jasmina Mitrović Marić.

Tom prilikom patrijarh Irinej uručio je direktoru Đuri Đuroviću Orden despota Stefana Lazarevića i gramatu za postignute rezultate Beogradske poslovne škole.

Čestitajući jubilej profesorima i studentima Beogradske poslovne škole, Andreja Mladenović je istakao da je 120.000 studenata u istoriji ove institucije zavidan broj kojim se ova škola može ponositi.

– Orden despota Stefana Lazarevića obavezuje, jer je upravo on proglasio Beograd za prestonicu Srbije i imati ime svoga grada u nazivu škole je odgovornost koju vi na pravi način nosite. Grad Beograd je vaša kuća i u nama ćete uvek imati saradnike i partnere da svi koji ovde studiraju budu dobri ljudi, intelektualci koji će raditi u interesu svog naroda. Vi nosite obavezu da i u narednom periodu sprovodite viziju Privredne komore započetu pre 60 godina stvarajući dobru spregu između obrazovanja i privrede. Mi želimo da Beogradski univerzitet bude mesto koje neće okupljati samo studente iz naše zemlje već i one iz regiona, Evrope i celog sveta i na tom poslu imaćete našu punu saradnju – kazao je Andreja Mladenović.
Čestitajući jubilej, patrijarh Irinej je istakao da je ova škola dala veliki doprinos ekonomiji i kulturi zemlje.

– Beogradska poslovna škola pomogla je mnoge poduhvate, kako naše crkve tako i humanih institucija našeg naroda i to su dela za koja smo blagodarni i zahvalni, pružajući tako primer i drugima. Želimo da se tako nastavi i u budućnosti i da zajednički čuvamo našu tradiciju – istako je patrijarh Irinej.

Direktor Beogradske poslovne škole istakao je da ova institucija predstavlja lidera strukovnog obrazovanja u Srbiji.

– Danas nema većeg patriotizma od poštovanja zakona svoje države i akademske čestitosti. Obrazovanje, pravda i lečenje su zanimanja plemenitog porekla i božanskog osnova i takav uzvratan odnos mora biti i od nas koji se bavimo tim poslovima – istakao je direktor Đurović.

Svečanoj sednici prisustvovali su generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, zamenik gradskog sekretara za zdravstvo Aleksandar Stefoski, članovi diplomatskog kora, rektori univerziteta sa kojima BPŠ sarađuje u inostranstvu, predstavnici opštine Zvezdara, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, kao i druge istaknute javne ličnosti.