četvrtak, 30. jun 2016.

Potpisani ugovori za programe unapređenja oblasti socijalne zaštite

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević potpisala je danas ugovore sa 32 udruženja koja će sprovoditi programe unapređenja oblasti socijalne zaštite na teritoriji Beograda. Udruženja će sprovoditi programe shodno odobrenim sredstvima za finansiranje razvojnih programa i u skladu sa zadatim ciljevima, a iz oblasti socijalne zaštite i unapređenja položaja i statusa pripadnika romske populacije.

– U drugoj polovini 2016. godine udruženja će realizovati programe koji se odnose na prevenciju porodičnog nasilja aktivnostima identifikovanja, informisanja, edukacije i pružanja podrške potencijalnim žrtvama i žrtvama nasilja u porodici. Takođe, neki od njih ticaće se i unapređenja položaja interno raseljenih lica i izbeglica pružanjem podrške u ostvarivanju njihovih prava, unapređenja položaja boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i porodica palih boraca u gradu Beogradu, zatim pružanja podrške pripadnicima romske populacije u cilju unapređenja kvaliteta njihovog života, obrazovanja dece i odraslih, kao i povećanja nivoa socijalne uključenosti ovih lica. Takođe, jedan broj programa će se baviti i jačanjem kapaciteta profesionalaca u radu sa osetljivim socijalnim grupama – istakla je Nataša Stanisavljević.

Grad Beograd, dodala je ona, prioritetno razvija i unapređuje saradnju sa udruženjima, te su za finansiranje razvojnih programa udruženja iz oblasti socijalne zaštite i oblasti unapređenja položaja i statusa pripadnika romske populacije na teritoriji Beograda u 2016. godini obezbeđena sredstva u ukupnom iznosu od 33 miliona dinara.

Kroz partnerstvo javnog i civilnog sektora, Sekretarijat za socijalnu zaštitu umnogome doprinosi raznovrsnosti programa koji su usmereni ka najosetljivijim grupama građana, pružajući podršku udruženjima koja unapređuju kvalitet života korisnika ovih programa.