petak, 1. jul 2016.

Međunarodni folklorni festival sutra u Beogradu

Međunarodni folklorni festival za decu i omladinu „Ponesi opanke” počeće sutra u 10 časova ispred Hrama Svetog Save, gde će se održati svečana liturgija, kao i kraća prezentacija programa. Posle toga učesnici, njih oko 400, prošetaće glavnom ulicom do Skupštine grada, gde će se predstaviti kraćim programom, i nastaviti do Kalemegdana, gde će se program i završiti, saopštavaju iz „Beokom servisa”.

Na festivalu, pored domaćih, učestvuju dečji i omladinski folklorni ansambli sa skoro svih kontinenata. Ove godine očekuje se učešće više grupa iz inostranstva: Rumunije, Litvanije, Gruzije, Nepala, Turske, Italije, Bosne i Hercegovine, Moldavije i Grčke. Tokom trajanja festivala programi će se održavati i u drugim gradovima i opštinama, u smanjenom broju učesnika i na više mesta istovremeno, a obilaziće i dečje bolnice i domove za stara lica, gde će održati humanitarne nastupe.

„Ponesi opanke”  je festival koji se održava tradicionalno već petnaest godina sa programom koji se odvija na ulicama grada, što pruža mogućnost građanima da vide i upoznaju kulturu i običaje sa različitih strana sveta. 

Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja i Sekretarijat za kulturu.