petak, 29. jul 2016.

Useljene porodice u novu zgradu za socijalno stanovanje u Obrenovcu

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport prisustvovali su danas useljenju trideset dve porodice pogođene poplavama u novoizgrađenu zgradu za socijalno stanovanje u Obrenovcu.

Zgrada u kojoj će stanovati ove porodice izgrađena je zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije.

Nataša Stanisavljević naglasila je da ovo predstavlja nastavak odgovorne socijalne politike Grada Beograda, ali i Vlade Srbije.

– Zahvaljujem i Ministarstvu za evropske integracije, Kancelariji EU u Srbiji, kao i Opštini Obrenovac, što je objekat izgrađen u planiranom roku od 14 meseci. Nalazi se na mestu gde su nekad bile poplavljene barake, a ispoštovani su svi standardi kada je reč o socijalnom i bilo kom drugom stanovanju – rekla je Stanisavljevićeva. 

Ona je porodicama poželela bolji život i napomenula da će Grad Beograd i nadalje učestvovati u ovakvim projektima na dobrobit građana.

Majkl Davenport je rekao da mu je izuzetno drago što su mogli da pomognu Obrenovcu. 

– Stanove su dobile porodice koje su tokom poplava pre dve godine pretrpele veliku štetu. Osim ovog projekta, u koji je EU uložila više od 800.000 evra, u prvoj fazi saradnje uloženo je skoro četiri miliona evra za rekonstrukciju šest škola  u Obrenovcu, privatnih domaćinstava, ali i za pomoć privrednicima i poljoprivrednicima – rekao je Davenport.

On je dodao da će EU nastaviti sa podrškom Srbiji, ali i konkretno Obrenovcu,  kako u saniranju posledica poplava tako i u projektima u vezi sa prevencijom ovakvih nemilih događaja. U Obrenovcu se rekonstruišu svi bedemi Save i Kolubare, što će biti od ključnog značaja za efikasnu zaštitu u budućnosti, a  do kraja godine biće izgrađeno ili rekonstruisano više od hiljadu kuća i stanova. Sve zajedno, pomoć Obrenovcu iznosiće više od deset miliona evra.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović podsetila je na to da su  ljudi u ovom delu Obrenovca i pre poplava živeli u jako lošim uslovima.

– Drago mi je da nismo kratkog pamćenja, što se često dešava, i da smo svi pokazali da vodimo računa da se obećanja ispune. Posle dve godine Obrenovac izgleda još lepše i ovo je još jedan pokazatelj zbog čega Srbija treba da ostane na evropskom putu, jer, između ostalog, evropski fondovi solidarnosti nama su bili dostupni kao da smo članica EU – rekla je Joksimovićeva.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković naveo je da se za ove porodice na ovaj način otvara „novo poglavlje” života. 

– Obrenovac sada izgleda daleko bolje nego što smo mogli i da zamislimo tokom poplava – rekao je Čučković i zahvalio Kancelariji EU u Srbiji, republičkoj vladi i gradu i poručio da će Obrenovac znati to da ceni, kao i da će pomoći svima ako im pomoć zatreba.