subota, 30. jul 2016.

U Beogradu otvoren 59. svetski kongres šahovske kompozicije

Najznačajnija manifestacija problemskog šaha, 59. svetski kongres šahovske kompozicije, u okviru kojeg se održava i 40. svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema, svečano je otvoren u Skupštini Beograda. Učesnike kongresa i šampionata, njih više od 220 iz 39 zemalja sa svih pet kontinenata, pozdravio je Vladimir Pajić, pomoćnik gradskog sekretara za sport.

On je tom prilikom podsetio da je Beograd ove godine bio uzoran domaćin evropskih šampionata u vaterpolu i futsalu, te da je organizacija ovog svetskog prvenstva zaslužena čast:

– Verujem da ćemo i ovom manifestacijom predstaviti naš grad u najlepšem svetlu i da će u narednih sedam dana Beograd biti centar svetskog šaha – naveo je Pajić.

Gostima se potom obratio Borislav Gađanski, predsednik Organizacionog odbora, a manifestaciju je svečano otvorio Hari Fujaksis, predsednik Svetske federacije za šahovsku kompoziciju, ističući mnogobrojne novine u organizaciji koje je uvela Srbija, prvi put u ulozi domaćina:

–  Ubeđen sam da će celokupni događaj imati ogroman uspeh, a brojke dovoljno govore o novim rekordima. Hvala čitavom organizacionom timu koji zaslužuje iskrene čestitke.

Takmičarski program odvijaće se u hotelu „Metropol”, a počinje večerašnjim takmičenjima u brzoj kompoziciji problema na zadate teme. Sutra je otvoreni pojedinačni turnir, a u utorak i sredu centralna manifestacija, 40. svetsko prvenstvo, navodi se u saopštenju. 

Događaju je prisustvovala pomoćnica sekretara za privredu Maja Tintor, kao i direktor TOB-a Miodrag Popović.