utorak, 23. avgust 2016.

Nikodijević: Novu dvoranu dobiće i gimnastičari i strelci

Sve je spremno za večerašnji doček naših olimpijaca ispred Doma Narodne skupštine i očekujemo, s obzirom na istorijski rezultat, da oborimo rekord u broju posetilaca koji će dočekati naše sportiste, rekao je gostujući na RTS-u predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević. 

On je precizirao da oko 19 časova počinje muzički deo programa, a oko 20 sati se očekuje dolazak sportista.
 
– Ceremonija izlaska sprtista na binu će trajati dugo s obzirom na to da treba pozdraviti oko stotinu ljudi, pripremite se na puno aplauza, puno pesme i radosti, baš onako kako su i oni nama doneli sreću i radost za vreme Olimpijskih igara – rekao je predsednik Skupštine grada. 

Prema njegovim rečima, grad i država su verovali u naše olimpijce, znali su da će doneti medalje i da će ove igre biti uspešne i doneti najveći broj medalja.

– Ovo za nas nije izneneđenje, već stepenica više, a zadali smo sebi zadatak da u Tokiju oborimo sve rekorde – rekao je Nikodijević.

On je dodao da je osam osvojenih medalja rezultat sistemskog rada i ulaganja u sport. Grad Beograd je 2014. godine doneo strategiju razvoja sporta zajedno sa Vladom Republike Srbije koja već sada daje rezultate.

– U poslednjih godinu dana završili smo atletsku dvoranu i bićemo domaćini Evropskog dvoranskog atletskog prvenstva sledeće godine. Atletika nam je donela medalju i mi u taj sport ulažemo i verujemo da će biti još dobrih rezultata. Mi smo jedina zemlja u Evropi koja je u Arenu stavila bazen za održavanje evropskog prvenstva, a to su finansirali grad i država, zato što smo verovali da naši vaterpolisti mogu da objedine sve tri titule i oni su nam to na najbolji mogući način vratili – istakao je Nikodijević.

Vlada Srbije i Grad Beograd su u dogovoru sa Košarkaškim savezom konkurisali za organizaciju kvalifikacionog turnira, što su i država i grad finansirali, a košarkaši su nam to vratili medaljama u muškoj i ženskoj konkurenciji. 

– Sve je rezultat sistemskog rada i plana jer ono u šta smo ulagali nam je i donelo medalje. Grad Beograd ne ulaže u profesionalni sport, već u decu, kako bismo stvorili bazu za nove šampione. Povećali smo broj besplatnih termina za mlađe kategorije sa 14.000 na 18.700 sati godišnje. Školski sport je baza za sve ostale sportove, pre dve godine u školskim takmičenjima učestvovalo je oko 8.000, a u ovoj više od 30.000 učenika. Da stvari nisu slučajne, pokazuje podatak da odbojkaških ekipa u školskom sportu ima više nego fudbalskih i košarkaških – rekao je Nikodijević i najavio da će sledeće godine početi izgradnja streljačke dvorane, a i gimnastičari će dobiti svoj prostor, što j dokaz da se sistemski ulaže u sport.

On je naglasio da su premijer Aleksandar Vučić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić mnogo uradili na strategiji sporta, kao i da se u čitavoj Srbiji grade sportski objekti i renoviraju postojeći. Zato se očekuje da na Olimpijskim igrama u Tokiju bude još više sportskih odličja.