subota, 27. avgust 2016.

Nastavljaju se radovi na uređenju pijace „Kalenić”

Ove nedelje su nastavljeni radovi u okviru prve faze rekonstrukcije pijace „Kalenić“, koji podrazumevaju obnovu i restauraciju severne kapije, saopšteno je iz JKP „Gradske pijece”.

Ova kapija se nalazi do Ulice Maksima Gorkog i predstavlja deo arhitektonskog nasleđa iz prve polovine 20. veka. Njenom obnovom „Gradske pijace” žele da sačuvaju tradicionalni izgled i duh, koji je Vlajko Kalenić ostavio Beogradu kao zadužbinu.

Radovi prve faze na pijaci „Kalenić“ otpočeli su uklanjanjem dotrajalih lokala i postavljanjem novih, montažnih, objekata u Ulici Maksima Gorkog. U prve dve lamele lokala uselili su se zakupci, dok će finalizacija istih biti po njihovim zahtevima. Tokom sledeće nedelje očekuje se završetak ovih radova.

Prilikom izrade idejnog rešenja za nove montažne objekte vodilo se računa o njihovom sjedinjavanju u vizuelni pejzaž buduće rekonstrukcije i tradicionalne uloge pijace „Kalenić” u širem istorijskom i kulturnom smislu.

Nakon završetka radova na severnoj kapiji, pristupiće se uređenju južne kapije i zameni lokala u Njegoševoj ulici, čime će prva faza rekonstrukcije ove pijace biti završena.