subota, 27. avgust 2016.

Beogradski karneval brodova prava atrakcija

Beogradski karneval brodova otvoren je večeras na Savskoj promenadi ceremonijalnim spuštanjem u vodu maketa plovila koje su napravili učenici Osnovne škole „Đuro Strugar”. Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović podsetio je da je pre trinaest godina na obali Save ova manifestacija započela veoma skromno, ali da je uspela da opstane.

–  Uspeli smo da je održimo sve ove godine i sada je jedna od najlepših i najuzbudljivijih u gradu. Veliki broj Beograđana dolazi da vidi brodove, spušta se na reku, kao i veliki broj turista jer je ovo prava atrakcija. Beograd je grad koji je nastao na ušću dveju reka i on mora da živi na rekama. Na Savskoj promenadi, nadomak Beograda na vodi koji se gradi, imamo priliku da vidimo divne brodove. Grad Beograd je učinio sve  preko svojih službi da danas imamo divan događaj. Beograd je turistički centar ovog dela Evrope, svake godine imamo dvocifren rast turista, dvocifren rast noćenja, porast pristana kruzera i to je jedan od osnovnih potencijala glavnog grada – istakao je Mladenović i dodao da će se Grad Beograd truditi da se manifestacijama poput ove privuče još veći broj turista i na taj način omogući stabilan rast i razvoj Beograda u turizmu.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kazao je da se karneval brodova ove godine prvi put organizuje na prostoru Savske promenade.

– Veliki broj posetilaca je dokaz da smo izabrali dobro mesto, a ovo je ujedno i promocija izlaska Beograda na reke. Sve gradske službe i sekretarijati uložili su trud u ovaj 12. Beogradski karneval brodova i ovo je kruna letnje sezone za Beograd – naglasio je Popović.

Akvatorijem između Brankovog mosta i Gazele prodefilovala su okićena plovila iz oko 20 beogradskih marina. Među učesnicima programa na vodi, pored rečnih brodova i čamaca, u cilju afirmacije sportsko-rekreativnih aktivnosti predstavili su se i jedriličarski, veslački i nautički klubovi. 
Organizator je Turistička organizacija Beograda. Beogradski karneval brodova se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz pomoć i podršku svih gradskih službi, javnih i komunalnih preduzeća i institucija.