petak, 23. septembar 2016.

Siniša Mali: Beograd i Peking učvršćuju saradnju

Delegacija Grada Beograda, predvođena gradonačelnikom Sinišom Malim i  predsednikom Skupštine grada Nikolom Nikodijevićem, sastala se danas sa delegacijom Grada Pekinga u Starom dvoru. Kako je gradonačelnik tom prilikom istakao, cilj posete jeste da se još više unapredi saradnja između dva glavna grada, koja je već čvrsta i na visokom nivou. 

– Beograd i Peking sarađuju još od 1980, tako da smo prošle godine obeležili 35 godina naših dobrih odnosa. Cilj današnje posete je dalje unapređivanje ekonomske, kulturne, sportske, obrazovne i svake druge saradnje kako bi dva glavna grada i dve zemlje dodatno približili – naveo je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da je Beograd u protekle dve godine imao čast da ugosti predsednika i premijera Kine, otvoren je Pupinov most koji je delo kineskih radnika, kao i Konfucijev trg u Novom Beogradu. Sve to govori o bliskosti dva naroda, dodao je Mali.

– Očekujem da ćemo na osnovu ove posete imati dogovorene Dane Beograda u Pekingu i Dane Pekinga u Beogradu, manifestacije koje su se u ranijim slučajevima pokazale kao veoma korisne – istakao je Mali, naglašavajući posebno značaj sporta, u čemu mi možemo mnogo da naučimo od Kineza. 

On je najavio niz bilateralnih sastanaka, a gosti će posetiti i gradilište Beograda na vodi i Savsku promenadu. Gradonačelnik je izrazio i želju da nakon svega poseta rezultira konkretnim planom buduće saradnje dva grada. 

Predsednik Stalnog komiteta Narodnog kongresa Grada Pekinga Du Dejin podsetio je na višegodišnje dobre odnose između dva grada koji neprestano jačaju. Impresioniran razgovorom sa gradonačelnikom, naglasio je da saradnja ima dobru perspektivu. 

– U delegaciji Pekinga nalazi se i grupa preduzetnika, te sam uveren da ćemo postići i konkretne dogovore i rezultate – naglasio je Dejin i zahvalio na srdačnom gostoprimstvu.  

U razgovoru su učestvovali i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, glavni urbanista Milutin Folić i član Gradskog veća Dragomir Petronijević.