petak, 23. septembar 2016.

Siniša Mali: Nova vozila za domove zdravlja poboljšaće primarnu zdravstvenu zaštitu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je danas ispred Starog dvora primopredaji 12 novih automobila direktorima beogradskih domova zdravlja. Događaju su prisustvovali i sekretarka za zdravstvo Vera Dražić i njen zamenik Aleksandar Stefoski.

Siniša Mali istakao je da ovo predstavlja najveću nabavku vozila za domove zdravlja u poslednjih nekoliko godina i da je to dokaz koliko je gradska vlast posvećena unapređenju primarne zdravstvene zaštite.

– Ova vozila će se koristiti kako bi se što pre stizalo do pacijenata, za kućna lečenja i sve druge usluge koje imaju za cilj poboljšanje zdravstvene zaštite u Beogradu. Hitna pomoć će takođe dobiti deset vozila i to je rezultat štednje kojom novac želimo da uložimo tamo gde je najvažnije, a to su upravo domovi zdravlja. Ja ću u narednom periodu obići svaki dom zdravlja, a podsetiću da smo uz pomoć Vlade Republike Srbije, u radove u svih 16 domova zdravlja uložili više od 60 miliona dinara. Grad Beograd je tokom protekle godine za unapređenje uslova rada u domovima zdravlja uložio više od 270 miliona dinara, vodeći računa o tome da svi građani Beograda dobiju ravnopravan tretman – rekao je gradonačelnik.

On je podsetio da se trenutno gradi ambulanta u Malom Mokrom Lugu, da će uskoro biti otvorena ambulanta u Jajincima, a da naredne godine sledi izgradnja objekata u Borči, Ugrinovcima i drugim naseljima, kako građani ne bi dugo putovali  i satima čekali da bi dobili pomoć lekara.

Govoreći o novim vozilima koja su danas predata na upotrebu, Siniša Mali je rekao da se uz poboljšanje zdravstvene usluge, ovim činom pomaže i domaća auto-industrija.

– Vozila „fiat 500l” proizvode se u Srbiji, a na ovaj način dajemo posao i našim radnicima u Kragujevcu, tako da je to spoj lepog i korisnog. To isto činimo i sa proizvođačem autobusa „Ikarbus”, jer im na taj način dajemo mogućnost da zaradesvoje plate i obezbede svoje porodice. Mi ćemo svakako i u narednom periodu nastaviti da pratimo i podržavamo domove zdravlja i Hitnu pomoć, da nabavljamo novu opremu i vozila, prevashodno slušajući glas građana – kazao je Siniša Mali, pohvalivši rad Sekretarijata za zdravstvo i njegovu komunikaciju sa sugrađanima.

Direktorka Doma zdravlja „Zemun” Ksenija Uzunović zahvalila je Gradu Beogradu i nadležnom sekretarijatu u ime svih direktora domova zdravlja, istakavši da će dva dobijena vozila biti korišćena za područja Zemuna i Surčina.

– Svakako da će nam nabavka ovih automobila pomoći da povećamo kvalitet zdravstvene zaštite, jer će se koristiti u službi kućnog lečenja, a naročito će značiti pacijentima koji se nalaze u udaljenijim delovima grada. Takođe, građevinski radovi koji su obavljeni tokom proteklih godinu dana u domovima zdravlja umnogome doprinose poboljšanju uslova zdravstvene zaštite u Beogradu – istakla je Ksenija Uzunović.

Nabavka 12 vozila za potrebe beogradskih domova zdravlja finansirana je sredstvima budžeta Grada Beograda, a njihova vrednost je 16 miliona dinara.