petak, 23. septembar 2016.

Na Kalemegdanu otvorena izložba „Na palubi broda....na obali reke”

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić i direktor JP „Beogradska tvrđava” Petar Andrijašević otvorili su danas na Kalemegdanu izložbu „Na palubi broda....na obali reke” u okviru manifestacije „Dani evropske baštine”. 

Izložba autora dr Đorđa Kostića, koju realizuje JP „Beogradska tvrđava” zahvaljujući sredstvima Sekretarijata za kulturu, pruža posetiocima priliku da upoznaju značaj Dunava kao trgovačkog i turističkog puta, način života stanovništva dunavskih regija i nekadašnji izgled naselja uz drugu po veličini evropsku reku. 

– Grad Beograd će i dalje podržavati ovakve izložbe i pratiti kulturni život grada. Obećavam da ćemo u narednim godinama imati više izložbi nego što je bio slučaj do sada. Pozivam Beograđane da posete izložbu, ali i ostale manifestacije od značaja za Grad Beograd, kao što su BITEF, BELEF, „Radost Evrope” i predstojeće Danei Moskve u Beogradu – izjavila je Jevtićeva.

Direktor JP „Beogradska tvrđava” Petar Andrijašević podsetio je da se „Dani evropske baštine” već punih 14 godina obeležavaju, između ostalog, i na Kalemegdanu.

– Ovom izložbom na Savskom šetalištu nastavljamo program u okviru „Dana evropske baštine”. Želim da zahvalim autoru i čitavom timu koji je uradio veliki posao, ali i gradskom Sekretarijatu za kulturu, koji je prepoznao značaj ove izložbe i pomogao u realizaciji – rekao je Andrijašević. 

Autor izložbe dr Đorđe Kostić rekao je da su za izložbu iskorišćeni tekstovi iz vodiča „Dunavskog parobrodskog društva”, kao i almanaha „Brodar”.