petak, 23. septembar 2016.

Grad obezbedio bolje uslove rada Socijalno-ekonomskog saveta

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević predsedavao je danas kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta, čiji je rad obnovljen u poslednjih godinu i po dana. On je tom prilikom podsetio da je ovaj savet nezavisno telo, koje čine predstavnici Grada Beograda, reprezentativnih sindikata i Unija poslodavaca. 

– Mnoge odluke koje grad donosi sačinjene su u saradnji sa ovim institucijama, što je veoma važno s obzirom na to da su usmerene ili ka sugrađanima ili ka privrednicima. U tom smislu anticipacija mišljenja ovih reprezentativnih institucija od izuzetnog je značaja prilikom donošenja odluka – rekao je Milosavljević.

On je podsetio da je do sada održan veliki broj sednica i kolegijuma, te da su mnoge teme pokrenute, a neki problemi čak i rešeni u hodu. Ono što nije u nadležnosti grada, dodao je pomoćnik gradonačelnika, predočava se ili javnosti ili upućuje na merodavne institucije.

– Grad Beograd ne samo što je osnovao savet već je i u svom budžetu predvideo sredstva za pokrivanje troškova njegovog rada. Danas on ima svoje prostorije, tehniku, kadrove i može da funkcioniše kao nezavistan savetodavni organ. Ovaj savet omogućava i da se odluke na nivou grada donose kompromisom i sveobuhvatnim sagledavanjem mogućih posledica – naglasio je Borko Milosavljević.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković naveo je da su nove prostorije koje se nalaze u Beograđanki potpuno adekvatne za rad ovog tela i ukazao da zakoni koji se donose na nivou republike najpre treba da se primenjuju u glavnom gradu, jer on ima najviše mogućnosti u privrednom i političkom smislu. On je istakao i da Beograd treba da bude uzor ostalim lokalnim samoupravama i naglasio da svaka odluka treba da bude rezultat dijaloga svih učesnika u procesu odlučivanja.

Tomislav Banović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda, pohvalio je dosadašnji rad saveta kao demokratske tvorevine i izrazio zahvalnost gradonačelniku i njegovom pomoćniku što je savet dobio sve valjane uslove za rad na dobrobit građana, sindikata i privrede. On je naročito istakao postignutu saglasnost između poslodavaca, sindikata i Grada Beograda u proteklih godinu i po dana.