utorak, 27. septembar 2016.

Međunarodni beogradski sajam knjiga od 23. do 30. oktobra

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 61. po redu, održaće se od 23. do 30. oktobra pod sloganom „Knjigu u ruke”, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić. Ove godine učestvovaće više od 450 izlagača, od kojih je iz inostranstva više od 40, a ovogodišnja zemlja – počasni gost biće Islamska Republika Iran.

Ivona Jevtić istakla je da se radi o događaju od izuzetnog značaja za Beograd i Republiku Srbiju.

– U toku jedne nedelje održaće se brojni susreti izdavača, pisaca i čitalaca koji su u središtu interesovanja naše javnosti. To pokazuju i istraživanja koja govore da građani Beograda smatraju da je ovaj sajam jedan od najvećih brendova Beograda. Sajam knjiga je jedna od slika koju šaljemo u svet i zbog toga moramo da sa velikom pažnjom čuvamo tu instituciju. Dosadašnja pozitivna iskustva obavezuju Grad Beograd da sa svima koji učestvuju u ovom jedinstvenom kulturnom događaju očuva njegov ugled i tako ulepša sliku naše prestonice – kazala je Ivona Jevtić.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović istakao je da Sajam knjiga na evropskoj listi sajmova zauzima visoko mesto.

– Međunarodni beogradski sajam knjiga nije samo kulturni već i društveni događaj u najširem smislu, jer je to mesto susretanja ljudi različitih profesija, manifestacija obrazovanja, diplomatsko-političkih susreta, ekonomskih poslova i drugih dešavanja. Programi koje sajam organizuje pružiće priliku za razmenu mišljenja i polemiku, a Odbor će organizovati i stvaralaštvo mladih do 30 godina, razgovore na različite teme, školski dan i druga dešavanja, uz sve dosadašnje nagrade, uključujući i novu, za najlepši štand – rekao je Avramović i dodao da očekuje da će ovogodišnju manifestaciju posetiti više od 150.000 ljudi.

Madžid Fahim Pur, ambasador Islamske Republike Iran, koja će ove godine poneti titulu počasnog gosta sajma, izrazio je zadovoljstvo učešćem na sajmu i najavio bogat program ove zemlje na predstojećoj manifestaciji. On je podsetio na dobre veze i prijateljstvo dva naroda naglasivši da se te veze u budućnosti mogu samo učvršćivati.

– Nedavno je u Teheranu boravio i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je sa svojim kolegom razmenio mišljenja i tada je potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji dva grada. Saradnja dve zemlje poslednjih godina sve je jača, a kulturna saradnja je najvažnija karika za promociju saradnje u svim drugim oblastima – rekao je ambasador Irana.

Ataše za kulturu Ambasade Islamske Republike Iran Mohsen Solejmani najavio je da će tokom sajma biti predstavljeno šest knjiga koje su sa persijskog prevedene na srpski jezik, kao i da će biti održana četiri okrugla stola o persijskoj i srpskoj književnosti. Učešće Irana na sajmu biće zaokruženo razgovorima književnika dve zemlje o književnosti za decu, predavanjima pisaca iz Irana na beogradskim fakultetima na temu književnosti i kinematografije, posetama najvećih iranskih izdavača, kao i mnogobrojnim izložbama.

Urednik programa Sajma knjiga Dragan Hamović kazao je da je osnovni izlagački koncept ostao nepromenjen i da će se bazirati na predstavljanju savremene svetske i domaće izdavačke produkcije, uz prisustvo eminentnih pisaca poput Zahara Prilepina, Erlenda Lua, Vila Firta, Aleksandra Mekol Smita, Rumjane Ebert, Pan Bujukasa, Antona Holcera i drugih.