utorak, 27. septembar 2016.

Otvoren 14. festival stvaralaštva starijih „Zlatno doba”

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović i sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević danas su prisustvovali svečanom otvaranju 14. festivala stvaralaštva starijih „Zlatno doba”, koji organizuju Dnevni centri i klubovi Gerontološkog centra Beograd, a pod pokroviteljstvom Grada Beograda. Pod sloganom „Stvaralaštvo ne zna za godine”, od 27. do 29. septembra promovisaće se savremeni pristup u rešavanju zahteva i standarda kvaliteta života u starosti, socijalne sigurnosti i ljudskih prava starih ljudi, a poseban akcenat stavlja se na međugeneracijsku saradnju.

Festival se već 14 godina tradicionalno održava, a Grad Beograd ulaže sve napore kako bi poboljšao kvalitet života starijih sugrađana. 

– Pre svega bih zahvalio Gerontološkom centru Beograd, koji zajedno s našim Sekretarijatom za socijalnu zaštitu funcioniše kao partner. Otvaranje svakog dnevnog centra i kluba za stare u glavnom gradu jeste jedan novi biser i trudićemo se da to i nastavimo. Drago mi je što smo deo jednog ovakvog projekta koji traje već godinama – rekao je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika naglasio je trud, rad i energiju starih ljudi, koji svima nama ulivaju nadu da svaki cilj možemo da postignemo. 

Nataša Stanisavljević istakla je da joj je čast i zadovoljstvo što danas može da istakne to da je grad u proteklom periodu pokazao i dokazao kako se brine o starim licima i svima onima kojima je pomoć neophodna. 

– To pokazujemo otvaranjem klubova za naše najstarije sugrađane, uz podršku gradonačelnika i zamenika gradonačelnika i odobrenog gradskog budžeta. Uspeli smo da ostvarimo obećanje da svaka opština ima svoj klub. Nastavićemo i dalje da otvaramo klubove i da razvijamo ovakav vid druženja, jer su upravo klubovi mesta gde nastaju ovakva stvaralaštva i gde se ideje ostvaruju – istakla je Nataša Stanisavljević i dodala da se briga o starima vodi tokom čitave godine, a ne samo 1. oktobra kada je Međunarodni dan starih. Ona je i najavila da će tokom oktobra otpočeti međugeneracijska saradnja.

Direktorka Gerontološkog centra Suzana Mišić poručila je da život počinje sa penzijom, ne odlaskom u penziju, i da je treće doba zaista zlatno doba. Borba sa predrasudama u Srbiji je teška, ali naši sugrađani se sa tim bore, dodala je Mišićeva. 

Na otvaranju su uručene nagrade „Zlatno doba” za životno stvaralaštvo istaknutim umetnicima, „Zlatna reč” za humano novinarstvo, „Zlatni stih” za najboljeg pesnika 65+ i „Iskorak” za seniore koji pomeraju granice. Održana je kratka modna revija ručno izrađenih šešira, kao i prigodan muzički program (gradske igre), solo izvođenje bez muzičke pratnje, kao i kratki poetski program.    

U okviru festivala biće ponuđeni raznovrsni besplatni programi: izložbe, edukativne radionice u okviru škole stvaralštva, likovne kolonije, pozorišne predstave i koncerti, koji će se odvijati na više lokacija u gradu.