sreda, 28. septembar 2016.

Otvoren Sajam pčelarstva „Tašmajdan 2016.”

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović otvorio je danas u parku na Tašmajdanu 42. međunarodni sajam pčelarstva „Tašmajdan 2016.” Pored 200 pčelara koji učestvuju na ovogodišnjem sajmu, otvaranju su prisustvovali i direktorka Uprave za poljoprivredu u okviru Sekretarijata za privredu Snežana Vračar, predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić, kao i njegov zamenik dr Dragan Paunović.

Otvarajući manifestaciju Andreja Mladenović istakao je da je Sajam pčelarstva, koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Beograda, jedna od najboljih gradskih manifestacija.

– Društvo pčelara jedno je od najstarijih beogradskih udruženja koje daje dobar primer svim drugim gradovima u Srbiji kako treba organizovati ovakve sajmove. Ovo nije samo izložba pčelinjih proizvoda, već sajam na kome postoji saradnja i razmena iskustava koja je neophodna da se proizvodnja unapredi. Prošle godine u Srbiji je proizvedeno  rekordnih 12.000 tona meda, a samo u prvih šest meseci ove godine izvezeno je više od 900 tona, što dovoljno govori o potencijalu koji je prepoznao i Grad Beograd. Zajednički smo radili na dodatnom obrazovanju i povećanju broja košnica, kako bismo sadašnji broj od 700.000 košnica što pre povećali na milion. U nama ćete kroz podršku gradske Uprave za poljoprivredu uvek imati pouzdanog partnera i podršku, kao i kod ministra poljoprivrede, koji upravo dolazi iz lokalne samouprave i ima razumevanje za probleme sa kojima se suočavate – istakao je Andreja Mladenović.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić istakao je zadovoljstvo što se Sajam pčelarstva tradicionalno održava na teritoriji ove opštine i naglasio da su vrata Opštine Palilula otvorena za sve pčelare.

– Uvek možete doći i zatražiti našu pomoć, i u vidu finansijskih sredstava i u logistici i mi ćemo vam izaći u susret, jer je i naš interes da manifestacija bude iz godine u godinu sve bolja. To se odnosi i na period između dva sajma, jer želimo i možemo da pomognemo u promociji manifestacije koja to zaista zaslužuje – kazao je Jovičić, poželevši pčelarima uspeh i na finansijskom planu kako bi se ova privredna delatnost u Beogradu i Srbiji podigla na najviši nivo.

Direktor 42. međunarodnog sajma pčelarstva Slobodan Čumić podsetio je da se sajam održava od 28. septembra do 2. oktobra i da u njemu učestvuje više od 200 pčelara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Makedonije i drugih zemalja. Tokom trajanja sajma organizovaće se predavanja u oblasti pčelarstva, jer je zainteresovanost za prozvodnju meda i pčelinjih proizvoda povećana. Čumić je posebno istakao zalaganje i pomoć gradske Uprave za poljoprivredu i njene direktorke Snežane Vračar, koji su po njegovim rečima, mnogo učinili da pčelarstvo kao privredna delatnost u Beogradu zauzme visoko mesto.

Po rečima Čumića, očekuje se da ovogodišnja poseta premaši broj od 150.000 posetilaca.

Početku manifestacije prethodila je služba sveštenika Srpske pravoslavne crkve, a Sajam pčelarstva ulepšali su i učenici Baletske škole „Lujo Davičo”, koji su izveli splet narodnih igara Srbije.