ponedeljak, 17. oktobar 2016.

Grad će se na Beogradskim investicionim danima predstaviti projektima vrednim tri milijarde evra

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević izjavio je danas da je cilj drugog foruma Beogradski investicioni dani, koji će biti održan od 24. do 26. oktobra u „Sava centru”, unapređenje privrednog ambijenta u Beogradu i Srbiji, kao i da se direktnim susretima privrednika dogovore budući aranžmani. 

On je na konferenciji za novinare u Starom dvoru podsetio da je prošlogodišnji forum imao više od 600 učesnika iz preko 20 zemalja, počev od Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Francuske, Italije i zemalja regiona. 

– Beograd će se na ovom forumu predstaviti investicionim projektima vrednosti preko tri milijarde evra, kao i promocijom slobodnih privrednih zona za grinfild investicije. Pored velikih projekata, na ovom forumu bitan segment predstavljanja biće preduzetništvo i razvoj malih i srednjih preduzeća, u okviru kojeg će Privredna komora Beograda održati panel. Uloga ove manifestacije je da prikaže privredni ambijent i njegovo unapređenje, koji direktno privlače strane investitore. Grad Beograd je u prethodne dve godine opsežno radio na poslovno-finansijskoj konsolidaciji, posle čega smo krenuli u još aktivniju fazu u privlačenju investicija – naveo je Milosavljević. 

On je najavio da će se u okviru foruma, pored promocije privrednih potencijala Beograda, predstaviti i potencijali Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine i drugih lokalnih samouprava u našoj zemlji i najavio učešće njenih predstavnika na konferenciji. Poslednji dan foruma, prema njegovim rečima, biće namenjen sastancima privrednika, s ciljem da se konkretizuju dogovori, kao što je prošle godine potpisan ugovor između jedne kineske i srpske kompanije vredan 20 miliona evra. 

Izvršni direktor Privredne komore Beograda Svetozar Krstić izrazio je zadovoljstvo što forum, koji doprinosu razvoju Beogradu i Srbije, postaje tracionalan. On je najavio veliki broj učesnika sa skoro svih kontinenata, kao i predstavnike velikog broja privrednih komora iz regiona, pre svih savske i dunavske regije, kao i iz nekoliko regija iz Kine. Takođe, do sada je prikupljeno oko 30 projekata koje će na ovoj konferenciji predstaviti domaći privrednici iz različitih oblasti, naveo je Krstić. 

Predsednica Centralnoevropskog foruma za razvoj Ana Bovan istakla je da ovaj skup omogućava da se Beograd konačno pozicionira na investicionoj mapi ovog dela Evrope, što se dugo čekalo. Ona je precizirala da je od lokalnih samouprava u Srbiji, kao i od AP Vojvodina sakupljeno više od 80 projekata iz oblasti energetike, infrastrukture i turizma. Takođe je najavila učešće privrednih predstavnika iz više od 20 zemalja, predstavnike iz 12 gradova sa tri kontinenta, kao i veći broj ambasada i ekonomskih atašea.