četvrtak, 20. oktobar 2016.

Položen venac grada na Spomenik streljanim rodoljubima

Član Gradskog veća Stevo Tatalović položio je danas venac na spomenik u Aleji streljanih rodoljuba 1941–1944. godine na Novom groblju. Poštu streljanim patriotama odao je i predsednik Gradskog odbora Subnora Boro Ercegovac.

Tatalović je istakao da je oslobođenje Beograda bio jedan od presudnih događaja u Drugom svetskom ratu na prostoru Jugoslavije.

– Danas smo na prostoru gde se nalaze nedužne žrtve, čija je jedina krivica bila to što su bili Beograđani. Oni koji su trebali, znali i mogli, pokazali su kako se protiv fašista treba boriti i antifašistički pokret Srbije i Jugoslavije pokazao je svoju pravu snagu. Evropa i svet videli su kako se bori za svoju otadžbinu, a posebno protiv nacionalista. Preci su nam dali pravi primer kako izgleda ta borba, slava im i hvala, a potomci znaju put kojim su oni išli i neće ga menjati – rekao je Stevo Tatalović.

Boro Ercegovac je rekao da je današnji dan praznik svih Beograđana i da svaku sledeću generaciju treba stalno učiti i podsećati da ne zaborave svoje slavne pretke, da imaju čime da se ponose, jer da nije bilo borbe protiv fašizma, danas ne bi bilo ni slobode.