četvrtak, 20. oktobar 2016.

Održana tribina o zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Udruženje osoba sa invaliditetom Beograd održalo je tribinu u okviru  projekta „Ja hoću  ja mogu  da...” sa temom „Pomozi, podrži, prihvati  i  zaposli osobu sa invaliditetom”. Projekat  je podržala Kancelarija  za  mlade i saradnju  sa udruženjima  Grada Beograda.

Tribini je prisustvovalo više od 60 učesnika, a o temi su govorili predstavnici udruženja, organizacija, i sportskih društava koji su posvećeni radu sa osobama sa ivaliditetom i koji pružaju podršku aktivnostima udruženja invalida i samim osobama sa invaliditetom. 

Na tribini su doneti određeni zaključci prema kojima osobe sa invaliditetom moraju biti vidljivije u društvu i da se treba maksimalno zalagati za poboljšanje njihovog položaja. Osnaživanje se u najvećoj meri odnosi na zapošljavanje  osoba sa invaliditetom,  čime u sadašnjem trenutku  nisu zadovoljni, kao i da same osobe sa invaliditetom  moraju da uzmu ulogu  i da  prezentuju svoja znanja i sposobnosti,  jer šira javnost ima  predrasude  i nije upoznata na pravi  način  sa potencijalima osoba sa invaliditetom. 

U radu tribine učestvovali su Gordana Pušara, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom Beograda, Mirko Dimitrijević, predsednik Beogradskog šahovskog kluba slepih „Napredak”, Nenad Stekić, predstavnik  Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima, Miodrag Pešić, direktor  Gradskog  centra za socijalno  preduzetništvo, Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), Vladan Pajić, pomoćnik u Sekretarijatu za sport i omladinu, i Dušan Petrović, pomoćnik direktora „Beograd-puta”.

Tribini su prisustvovali i Bojan Jaćimović, generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta  Srbije, Mitar Palikuća, član stonoteniske paraolimpijske reprezentacije Srbije i  osvajač bronzane medalje na nedavno završenim Paraolimpijskim igrama u Rio de Ženeiru, Nenad Abramović, predsednik Udruženja „Zavičaj”, kao i jedan broj poslodavaca koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom.