četvrtak, 20. oktobar 2016.

Nikodijević: Tradicija antifašizma najveće blago savremene civilizacije

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obratili su se večeras zvanicama na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 72 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, održanoj na  Velikoj sceni Narodnog pozorišta. U prisustvu predstavnika Vlade Srbije, Grada Beograda, verskih zajednica i diplomatskog kora, Nikodijević je istakao da obeležavanje 20. oktobra predstavlja deo duge tradicije podsećanja na važne datume u istoriji Srbije. 

– Beogradska operacija predstavlja u istoriji jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Združene jedinice Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije, u teškim borbama od 12. do 20. oktobra 1944. godine, oslobodile su Beograd, glavni grad Jugoslavije i veliki deo Srbije. Beogradskom ofanzivom okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda, a u oslobađanju glavnog grada poginulo je više hiljada boraca i civila – naveo je Nikodijević.

On je podsetio i na to da je Beograd bio važna tačka u rušenju fašističke Nemačke, jer je u našem gradu bio smešten nemački štab Komande jugoistoka. Gubitkom Beograda i probijanjem Sremskog fronta, Nemačka je izgubila vojno uporište u jugoistočnoj Evropi. Ti teški i krvavi, ali slavni dani borbe za slobodu našeg naroda, nisu ostali nezabeleženi od saveznika u Drugom svetskom ratu. Ovenčani oreolom slave, predstavnici naše zemlje svuda su dočekivani s uvažavanjem i poštovanjem, naglasio je Nikodijević

– U godinama slobode koje su usledile nakon rata, a naročito u poslednje dve decenije naše novije istorije, promene društvenog uređenja i političkih odnosa, dovele su nažalost i do drugačijih tumačenja istorije. Čovečanstvo je doživelo velike promene, ali su sve velike nacije Evrope i sveta zadržale izrazito pozitivan sistem vrednosti baziran na antifašističkim načelima, na kojima počiva savremena civilizacija. U temeljne vrednosti Evropske unije ugrađeni su antifašizam i slobodarsvo. Antifašizam se prihvata kao istorijska činjenica i kao takav se primenjuje, uči u školama i prenosi na nove generacije. Tradicija antifašističke borbe, slobode i ljudskog dostojanstva baštini se u čitavoj Evropi kao najveće blago – rekao je Nikodijević.

Međutim, u jednom delu naše, domaće javnosti, pojavile su se sumnje. Sedam decenija posle rata otvaraju se dosijei kvislinga i saradnika okupatora, s namerom da ih neko pravda, revidira njihovu ulogu, pa čak i rehabilituje. 

– Tokom protekle dve decenije, deo političke javnosti nije imao dovoljno sluha da nastavi tradiciju obeležavanja važnih događaja iz Drugog svetskog rata. Dešavalo se, nažalost, da su važni datumi iz istorije antifašističke borbe ignorisani, da su imena ulica narodnih heroja i veterana promenjena, a datumi oslobođenja od fašizma i okupatora proglašeni drugorazrednim događajima. Ipak, u poslednjih nekoliko godina svedoci smo da se stvari zaista menjaju nabolje, uređuju groblja oslobodilaca, vodi mnogo više računa o osećanjima porodica palih boraca i poklanja pažnja dostojanstvu palih žrtava, a slavne prošlosti s ponosom se prisećamo – kazao je Nikodijević. 

Predsednik Skupštine Beograda osvrnuo se i na najveće stratište logora Banjica u Jajincima, gde je streljano na desetine hiljada rodoljuba, koje je, kako je ocenio, do pre nekoliko godina bilo izletište bez ikakvih obeležja, dostojanstvenih znakova užasne prošlosti i vidljivih međa stradanja hiljada Beograđana. 

– Danas je to dostojanstven spomen-park, uređen i primerno obeležen, koji svedoči o stradanjima i žrtvama. Postoje ličnosti koje dosledno, uporno i dovoljno odvažno, u svojim javnim nastupima otvoreno opominju društvo da ekstremizam nikada nije do kraja mrtav, da procesi revizije istorije neće proći nekažnjeno, da to raspiruje duhove prošlosti i da šteti ugledu naše zemlje i glavnog grada. Danas šaljemo jasnu poruku da nećemo dozvoliti reviziju istorije. Neke ideje fašizma i danas žive samo u drugom obliku i predstavljaju stalnu opasnost stabilnosti društva. Protiv zla zvanog fašizam, moramo se stalno boriti nezaboravljanjem, podsećanjem i učenjem novih generacija o vrednostima antifašističke borbe. Zato danas ponosno slavimo sopstvenu slobodu – naglasio je Nikodijević. 

Obeležavanje važnih datuma iz naše prošlosti, naročito iz vremena antifašističke borbe, dobija na snazi i važnosti, dobija puni smisao.

– Mi svesrdno podržavamo negovanje tradicija Narodnooslobodilačke borbe  i antifašizma i apelujemo na misleće ljude, na političku javnost i društvo u celini, da sledeći liniju progresa, uvek podržavaju one snage koje baštine  istinske vrednosti slobode i slavne nam prošlosti – rekao je Nikodijević. 

Nikodijević je na kraju zahvalio svim borcima na slobodi koju su nam podarili pre 72 godine.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je naveo da je Beograd simbol želje za slobodom i životom. 

– Vekovima se nalazi na raskršću puteva koji povezuju Zapad sa Istokom, na mestu gde se sudaraju civilizacije. Beograd je zahvatilo čak 115 sukoba i ratova, ali ga nikada nije bilo lako osvojiti. Kao posledica svakog pobedničkog besa Beograd je bio redovno rušen, mnogo puta skoro do temelja, ali to naše pretke nije sprečilo da se svaki put dižu iz pepala – rekao je Stefanović.

On se osvrnuo i na oslobađanje Beograda, koje danas obeležavamo, i naglasio da se na antifašizmu zasniva moderna Evropa kojoj Srbija danas teži. 

Na svečanoj akademiji izveden je dramski prikaz uz pratnju orkestra i hora koji su izvodili neke od najpoznatijih numera toga vremena.