petak, 21. oktobar 2016.

Internacionali kongres posvećen vaskularnom zdravlju otvoren u Beogradu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovali su večeras u hotelu „Crowne plaza” otvaranju Internacionalnog kongresa Međunarodnog udruženja za vaskularno zdravlje i Udruženja za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga.
Mladenović je rekao da je Beograd jedna od kolevki ove grane medicine, koja poslednjih godina doživljava svoj evidentan razvoj.

- Grad Beograd čini gotovo sve, u domenu svojih nadležnosti, na obezbeđivanju i sprovođenju zdravstvene zaštite na taj način što pratimo zdravstveno stanje stanovništva i rad zdravstvenih službi. Staramo se o sprovođenju utvrđenih prioriteta, trudimo se da stvaramo uslove za prisupačnost i ujednačenost korišćenja zdravstvene zaštite, koordiniramo i podstičemo organizaciju i usmeravanje sprovođenja zdravstvene zaštite. Unapređujemo i saradnju sa humanitarnim i stručnim organizacijama, savezima i udruženjima, na poslovima razvoja čime doprinosimo ukupnom ambijentu za život i rad ljudi – istakao je Mladenović. 

Prema njegovim rečima, danas je u Beogradu kardiologija prisutna kao moderna oblast medicine u najvažnijim zdravstvenim, nastavno-obrazovnim i naučnim institucijama. 

- Ponosni smo na naše stručnjake jer su oni velikim znanjem, profesionalnošću i predanošću spasili mnogo ljudskih života. Za sve prisutne stručnjake iz regiona i sveta ovaj događaj je prilika da razmene iskustva i ostvare saradnju, ali i da uživaju u Beogradu, gradu bogate istorije i široke turističke ponude – naglasio je on i izrazio nadu da će zaključci ovog edukativnog skupa pomoći u unapređenju medicine u zemljama našeg regiona.

Predsednik Nikolić je kazao da je veliki kompliment za Srbiju i njenu akademsku zajednicu to što je ovakav događaj organizovan u Beogradu.

- Impozantan je broj od preko 800 učesnika na ovom beogradskom susretu. Agenda naučnih sesija broji 50 predavača iz 20 zemalja. Sve to me uverava u uspeh ovog kongresa. Međunarodnim udruženjima je zajednički imenitelj kardiovaskularno zdravlje svetske populacije i neprestana borba za promenu statistike koja oboljenje krvnih sudova i srca, pre svega infarkt i šlog, prepoznaje kao uzrok smrti svakog drugog čoveka – naglasio je Nikolić.

Predsednik Udruženja centra za hipertenziju, prevenciju inafrkta i šloga Nebojša Tasić je naveo da se ovaj kongres izdvaja od drugih jer na njemu učestvuju kardiolozi, endokrinolozi, nefrolozi, nutricionisti. Oni će, kako je dodao, razmartati iskustva najsavremenijih naučnih saznanja u borbi protiv infarkta i šloga.