nedelja, 23. oktobar 2016.

Otvoren 61. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić prisustvovali su večeras svečanom otvaranju 61. Međunarodnog sajma knjiga koji se, pod sloganom „Knjige u ruke”, održava na Beogradskom sajmu.                   

Predstavnici Grada Beograda su, potom, u društvu ministra za kulturu Vladana Vukosavljevića, obišli štand Irana, koji je ovogodišnji specijalni gost – domaćin sajma. 

Mladenović je istakao da je narednih sedam dana u Beogradu praznik knjige i pozvao sugrađane i goste naše prestonice da posete ovu značajnu manifestaciju. 

– Smatram da će i ovogodišnji sajam opravdati očekivanja, posebno kada se ima u vidu da je specijalni gost sajma Islamska Republika Iran, država sa ogromnom tradicijom kada je pisana reč u pitanju. Takođe se očekuje prisustvo velikog broja autora, koji će se družiti sa čitaocima, kao i drugi prateći sadržaji  –  istakao je Mladenović, uz podsećanje da je prošlogodišnji sajam bio rekordan po broju poseta i izlagača. 

Gradska sekretarka za kulturu je izrazila zadovljstvo otvaranjem i ponudom na 61. Sajmu knjiga u Beogradu. Ona je za Beoinfo podsetila da se na ovogodišnjoj manifestaciji predstavlja 450 izdavača i još toliko suizdavača, kao i da će posetioci moći da uživaju u bogatom pratećem edukativnom programu, brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti. Ona je, potom, u okviru sajma otvorila izložbu slika istaknutog umetnika Miloša Šobajića „Zagubljeni spisi Marije Magdalene”. 

Ovogošnji sajam knjiga, koji traje do 30. oktobra, otvorili su iranska književnica i režiserka Narges Abjar i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.