ponedeljak, 24. oktobar 2016.

Osvajači medalja u Riju zasadili božikovinu u Pionirskom parku

Pionirski park je, povodom godišnjice „Zelenila – Beograd”, danas postao bogatiji za još jednu retku sadnicu dekorativnog drveta koga nema u ostalim parkovima. To je božikovina, zimzeleni žbun ili drvo, koje je ugroženo i strogo zaštićeno. Zajedno sa direktorom „Zelenila” Slobodanom Stanojevićem zasadili su je srebrni olimpijci iz Rija – kajakaši Marko Tomićević i Milenko Zorić i tekvondistkinja Tijana Bogdanović.

– Danas sa zadovoljstvom obeležavamo 87. godišnjicu našeg preduzeća i kao što smo već dugi niz godina uveli kao praksu, koja se pokazala krajnje pozitivna, to smo uradili i sada. Zasadili smo jedno egzotično drvo koje simboliše Božić i koje traje preko 300 godina. I ovaj put smo imali čast i zadovoljstvo da istaknuti sportisti koji su obeležili prošlu godinu na jedan izuzetan način budu sa nama. To su osvajači srebrnih medalja na Olimpijadi u Riju. Pokazalo se da su sve sadnice zasađene na ovaj način uspele, a isto tako da i sportisti koji dođu ovde i zasade ih nastave da postižu dobre rezultate. Nadamo se da će tako biti i u budućnosti – rekao je Slobodan Stanojević. 

Mladi sportisti po prvi put su učestvovali u ovakvoj akciji i nadaju se da će ih biti još. Rado će se odazivati. Pošto ovo drvo dugo traje, nadaju se da će se zajedno razvijati i da će moći da ga gledaju narednih 30 i više godina. Ranijih godina njihove kolege sportisti zasadili su srebrni kedar, evropsku trobojnu bukvu, bonsai stablo japanskog javora, dren, močvarni hrast, srebrnu smrču i fotiniju. Na taj način Pionirski park je postao specifična oaza neobičnih vrsta biljaka iz različitih delova sveta.