ponedeljak, 24. oktobar 2016.

Vesić: Džez je muzika slobode koja nas spaja

Pod sloganom „Planeta džez”, Beogradski džez festival, 32. po redu, održaće se od 26. do 30. oktobra, a gradski menadžer i predsednik Organizacionog odbora festivala Goran Vesić na današnjoj konferenciji za novinare izrazio je uverenje da će biti najbolji od njegovog obnavljanja. 

– Budžet festivala ove godine biće skoro dve stotine hiljada evra, a kada je obnovljen bio je četiri puta manji. Trudićemo se ubuduće da bude još više novca. Kao osnivači, zahvalni smo svima koji ga pomažu jer je ovaj festival naš zajednički projekat, nešto što nas spaja i pokazuje koliko je Beograd svetski i evropski grad u pravom smislu te reči – kazao je Vesić. 

On je još jednom podsetio da je džez u Beogradu počeo da se svira godinu dana posle Pariza, pa otuda ni ne čudi njegova velika popularnost u našoj zemlji. 

– Džez je muzika slobode i improvizacije i možda nam zato i odgovara jer su upravo to naše osobenosti – naveo je Vesić.

Kako je dodao, broj prodatih ulaznica raste, te je trenutno prihod oko četiri miliona dinara, ali je izrazio i očekivanja da će se ove godine oboriti prošlogodišnji rekord kada je bilo oko deset hiljada prodatih ulaznica. U prilog tome ide i činjenica da će se posle dugo godina dva koncerta održati u „Sava centru”, dok će se ostali program odvijati u Domu omladine Beograda. Gradski menadžer je naročito pozvao mladu publiku, po čemu je naš festival i specifičan. 

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić podsetila je da je festival obnovljen 2005. godine, nakon petnaest godina pauze. Danas je festival ponovo manifestacija od posebnog značaja za Grad Beograd, gde mu je i mesto po ugledu, kvalitetu i tradiciji. 

– U okviru festivala biće realizovan 21 koncertni nastup umetnika iz 17 zemalja sveta. Grad je izdvojio devet miliona dinara za realizaciju programa, dok je prošle godine to iznosilo 6,9 miliona dinara. Ministarstvo kulture obezbedilo je još 1,7 miliona dinara – istakla je Ivona Jevtić. 

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda Nenad Dragović istakao je podršku grada i zahvalio na pomoći kako bi dostignuća festivala iz godine u godinu bila još veća i kako bi se doprinelo ne samo razvoju džez scene Srbije već i čitave kulturne scene zemlje i glavnog grada.

Programski menadžer Dragan Ambrozić naglasio je da je ovogodišnja inovacija povratak emocijama, čemu će naročito doprineti latino muzičari, ali i domaći džez umetnici. 

Veliku podršku festivalu dale su ambasade Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, ali i brojni drugi poštovaoci džeza.