utorak, 25. oktobar 2016.

Reformisana javna preduzeća i planska pokrivenost grada potencijali za investicije

Grad Beograd je u protekle dve godine radio na intenzivnoj reformi javnih preduzeća, pre svega sa aspekta njihove poslovno-finansijske konsolidacije i stvaranja uspešnih kompanija, po sistemu korporativnog upravljanja, rekao je danas pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević na Beogradskim investicionim danima.

– Ovo je prilika da javna preduzeća, kao i sve druge kompanije, predstave svoj potencijal jer su ona danas uspešna. S jedne strane, preduzeća imaju dobit, te na taj način postaju investiciona i imaju mogućnost da ulažu u unapređenje sopstvenih usluga i infrastrukturu. To je istovremeno poziv investitorima da prateći planove za javne nabavke u preduzećima mogu da se inkorporiraju u čitav ovaj posao. S druge strane, s obzirom na to da su naša preduzeća kredibilna i uspešna, pojedine projekte mogu da rade u javno-privatnim partnerstvima – naglasio je Milosavljević.

On je precizirao da su za forum pripremljeni projekti, između ostalog, u oblasti javne rasvete i prečišćavanja otpadnih voda, kao i slični razvojni projekti za koje se traži privatni partner. 
– Model restrukturiranja javnih prduzeća postaje reper kako treba reformisati javni sektor. On je u sumarnom iznosu u 2013. godini produkovao gubitak u iznosu od gotovo 1,8 milijardi dinara, da bi 2015. godine prešli u ukupnu dobit od 3,6 milijardi dinara – objasnio je Milosavljević.
Procena je, dodao je on, da će dobit u ovoj godini biti znatno veća, te da se nastavlja pozitivan trend.

Pomoćnik gradonačelnika je naglasio da forum daje mogućnost i da se ostalim lokalnim samoupravama u Srbiji i investitorima pokaže uspešan reformski proces u glavnom gradu.  

Glavni urbanista Milutin Folić podsetio je da je ove godine usvojen novi generalni urbanistički plan, dok je za dve godine doneto oko 150 planova detaljne regulacije. Na taj način planskom dokumentacijom pokriveno je više od 50 odsto teritorije grada, što je i bila najveća prepreka investicijama. 

– Investitorima je tako omogućeno da rade, ali i da se razvija infrastruktura koja se i gradi zahvaljujući delu novca iz ulaganja. Plan je da se u naredne dve godine pokrije 75 procenata teritorije grada unutar obilaznice – rekao je Folić i podsetio da je do pre samo nekoliko godina ovaj procenat iznosio svega tridesetak odsto.

Planovi otvaraju mogućnost za investicije, ove pak za ulaganja u infrastrukturu, od koje se nakon svega opet stvaraju uslovi za nove investicije, te je to zatvoren krug, ocenio je Folić.   

Direktor preduzeća „Beograd na vodi” Nikola Nedeljković naveo je da je Beograd na vodi integrisana gradska celina mešovite namene i da se prostire na površini od 100 hektara, sa mogućom izgradnjom od 1,8 miliona kvadrata bruto površine. Kako je kazao, to je početak realizacije višedecenijske vizije spuštanja Beograda na desnu obalu Save. Više od 50 odsto ukupne bruto kvadrature namenjeno je za stanovanje, tj. oko 6.000 modernih i kvalitetnih stanova, kao i 120.000 kvadrata kancelarijskog prostora, što je veoma važno jer je popunjenost kancelarijskog prostora A klase u Beogradu trenutno 94 odsto.

Događaju su prisustvovali i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević i njegova zamenica Andrea Radulović, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i predstavnici Gradske uprave, javnih preduzeća i opština.