četvrtak, 27. oktobar 2016.

Vesić: Dobri efekti ponude „Gradskog stambenog” za nove liftove, krovove i fasade na 60 rata

Prvi efekti odluke „Gradskog stambenog” da ponudi građanima kupovinu novih liftova na 60 mesečnih rata veoma su dobri, rekao je danas gradski menadžer Goran Vesić, gostujući u „Beogradskoj hronici”. On je podsetio da se ovaj model primenjuje i na dotrajale krovove i fasade.

– Umesto na dve godine sada je ponuda na pet godina i rate su znatno niže, te je interesovanje građana veće. Efekti su i bolji nego što smo očekivali i nadam se da će „Gradsko stambeno” u narednom periodu realizovati što više ovakvih projekata – istakao je Vesić.

On je precizirao da se ugovori zaključuju sa skupštinama stanara, a da predmere i predračune za fasade „Gradsko stambeno” radi besplatno. Nakon toga se sprovodi postupak javne nabavke, prikupe ponude i potom potpisuje ugovor. Na ovaj način, dodao je Vesić, uslovi su znatno poboljšani, a posle usvajanja Zakona o stanovanju biće uveden i takozvani „javni interes” kad je reč o fasadama, što će gradu dati mogućnost da reaguje, slično kao u slučajavima fasada koje su pod zaštitom države.

Govoreći o ovim potonjim, gradski menadžer je precizirao da će se u narednoj godini na Vračaru obnoviti 21 fasada, od čega deo onih iz Katanićeve i Krušedolske ulice. Od ove godine počelo je da se sređuje i četrdeset fasada na Kosančićevom vencu, podsetio je Vesić. Sve je ovo deo sređivanja centralne gradske zone, koja će biti kompletno pešačka, kao i u svim većim evropskim gradovima. 

– Centar grada polako postaje pešačka zona, potpuno će promeniti izgled i to je rezultat odluke Skupštine Beograda. U sklopu toga je i predstojeće izmeštanje trolejbuske okretnice sa Studentskog trga, jer se Vasina ulica polako zatvara za saobraćaj. Francuska ulica će imati još jednu traku, sa uređenom biciklističkom stazom i prolazima za invalide. Okretnicama nije mesto u centru grada već na obodu, a slično važi i za okretnicu na Zelenom vencu – naveo je Vesić.

Ipak, sve što se radi rezultat je sveobuhvatne analize. Uslov za to da centar pripadne pešacima jesu i nove garaže, pa će se tako na Studentskom trgu izgraditi garaža sa 700 parking mesta, dok će se na nadzidanom delu garaže „Obilićev venac” dobiti još 250 parking mesta. Planirane su i garaže na Kosančićevom vencu, tačnije kod Brankovog mosta, i u Ulici Tadeuša Košćuška. 

Kad je reč o rekonstrukciji Trga Slavija, Vesić je demantovao navode pojedinih medija da je ona stopirana. On je pojasnio da je Nadzorni odbor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izabrao izvođača i da je to kompanija „PMC”, ali s obzirom na to da se jedan ponuđač žalio, o tome će odlučivati Komisija za zaštitu prava ponuđača. U zavisnosti od te odluke, proces će se nastaviti, tako da tender nije propao, već se samo poštuje zakonska procedura, istakao je Vesić.