petak, 28. oktobar 2016.

Nikodijević: Razvoj Beograda kroz javno-privatno partnerstvo

Upravo završeni Beogradski investicioni dani pokazuju da je Beograd spreman za velika ulaganja, kao i da su javno-privatna partnerstva nešto na čemu će se insistirati ubuduće, jer velike projekte poput metroa nijedan grad ne može sam da realizuje, rekao je predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević gostujući na Telegraf TV.

Prema njegovim rečima, malo je gradova u regionu koji imaju takav investicioni potencijal kao što ima Beograd. Beograd je stabilizovao finansije, već ima pripremljene projekte i prvi je grad u regionu koji je dobio svoj kreditni rejting.

– Mi nismo uzeli ni dinara kredita od 2014. godine, a vratili smo 430 miliona evra starih kredita. Pokrenuli smo investicije i danas u Beogradu ima oko 500 gradilišta – rekao je Nikodijević i dodao da su nama najvažniji infrastrukturni projekti, a investitorima šaljemo poruku da smo stabilan partner.

On je dodao da je u Beogradu pokrenuto prvo privatno-partnerstvo u ovom regionu, a to je izgradnja deponije u Vinči, gde se na konkursu prijavilo više od dvadeset svetskih kompanija koje se bave uklanjanjem otpada. Kako je naglasio, time će se rešiti problem jednog od dva preostala javna preduzeća koja posluju sa minusom. Drugo je GSP, ali za njegov oporavak trebaće više vremena, mada je na dobrom putu.

Govoreći o socijalnim davanjima, Nikodijević je posebno naglasio da grad nije umanjio niti ukinuo nijedno socijalno davanje. 

– Do sada je grad vodio neodgovornu socijalnu politiku, pa su socijalna davanja kasnila i bila su zasnovana na nerealnim sredstvima. Sada ne kasne ni dan, ali naš zadatak je da povećamo zaposlenost i na taj način smanjimo broj ljudi koji dobijaju socijalnu pomoć – rekao je Nikodijević i dodao da je najbolji primer toga da je nezaposlenost smanjena za sto hiljada.

On je posebno naglasio da je dobijanje organizacije finalnog turnira Evro lige u košarci u 2018. godini velika pobeda za Beograd s obzirom na to da se našao u konkurenciji sa Parizom i Moskvom. 

Govoreći o proslavi Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu 20. oktobra, predsednik Skupštine grada istakao je da je ove godine ona bila jedinstvena i drugačija.

– Mi ne treba da se stidimo naše antifašističke istorije jer smo se borili na strani pobednika i to treba da ističemo i da se time ponosimo – istakao je Nikodijević.