petak, 28. oktobar 2016.

Grad preuzima poslovni prostor od opština

Gradski pravobranilac Ljiljana Blagojević održala je danas u Starom dvoru sastanak sa opštinskim pravobraniocima i svim zamenicima gradskog pravobranioca, čiji je cilj koordinisan pristup preuzimanju predmeta koji su vezani za iseljenje iz poslovnih prostora.  

Sastanku su prisustvovali zamenici gradskog pravobranioca i pravobranioci sa deset gradskih opština koje su obuhvaćene gradskom odlukom o načinu postupanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini Grada Beograda. U pitanju su oštine Vožodavac, Vračar, Čukarica, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Rakovica, Savski venac, Palilula i Stari grad. 

– S obzirom na to da su poslovni prostori, prema Zakonu o javnoj svojini, postali svojina grada, normalno je da će faktički i fizički biti preuzeti, na čemu već radi kompletna gradska uprava, a rok je 1. decembar 2016. godine. Prema navedenoj odluci, Gradsko pravobranilaštvo bi trebalo da preuzme zastupanje u svim postupcima koji se tiču iseljenja iz tih poslovnih prostora – istakla je Ljiljana Blagojević. 

Ona je pojasnila da će biti formirane komisije za svaku od deset opština. U sastavu komisija naći će se predstavnik Gradskog pravobranilaštva, kao i predstavnik opštine i JP „Poslovni prostor”, u zavisnosti od toga sa kime je sklapan ugovor. 

– Tročlane komisije će za svaku od deset opština obaviti koordinisano, blagovremeno i ujednačeno preuzimanje predmeta u kojima će Gradsko pravobranilaštvo nastaviti zastupanje. Radi se o zakupcima protiv kojih su pokrenuti postupci iseljenja, a pretežno su u pitanju oni koji nisu ispunjavali obaveze u roku propisanom ugovorom. Normalno je da se protiv zakupca koji ne plaća zakupninu pokrene postupak iseljenja. Pokrenute postupke u kojima su do sada zastupala pravobranilaštva gradskih opština sada preuzima Gradsko pravobranilaštvo, koje se dalje pojavljuje kao zastupnik u tim sudskim postupcima – ističe gradski pravobranilac.

Blagojevićeva je naglasila da zastupanje prelazi sa opština na grad, a same poslovne prostore preuzima Grad Beograd po Zakonu o javnoj svojini.

– Sada se vrši usaglašavanje faktičkog stanja sa pravnim stanjem, a posledica toga su i započeti sudski sporovi. Posle 1. decembra zakupci će ući u novi ugovorni odnos u kojem će im Grad Beograd biti zakupodavac. U tom smislu, ono što proistekne iz novih ugovora ostaje u nadležnosti Gradskog pravobranilaštva – dodaje Ljiljana Blagojević.