petak, 28. oktobar 2016.

Najavljeno unapređenje saradnje Grada Beograda i šangajskog diskrikta Fengsjen

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević i sekretar za sport i omladinu Slavko Gak ugostili su danas u Starom dvoru delegaciju iz šangajskog distrikta Fengsjen i razgovarali o unapređenju saradnje dva grada. 

Petronijević je izrazio dobrodošlicu kineskim predstavnicma, podsetivši ih da su nedavno Srbiju i Beograd posetili i predsednik i premijer najmnogoljudnije zemlje. 

On je istakao da je bilo reči o ulaganjima u kozmetičku i auto-industriju u našoj prestonici jer distrikt Fengsjen ima razvijenu proizvodnju u ovim oblastima, ali i o produbljivanju saradnje u poljoprivredi i turizmu. 

– Grad Beograd je spreman na saradnju sa kineskim partnerima, pre svega da obezbedi potrebnu infrastrukturu i zemljište gde bi kineski partneri mogli da investiraju. Nadamo se da ćemo zajedničkim radom neke od ideja koje su se čule na ovom sastanku pretočiti u konkretne projekte, koji će omogućiti nova radna mesta – istakao je Petronijević za Beoinfo. 

On je naveo da se pored saradnje na strateškim projektima razgovaralo i o saradnji u oblastima kulture, sporta i obrazovanja, što će intenzivirati kontakte naših mladih. Takođe je pozdravio saradnju Grada Beograda i društva „Daleki istok” preko programa „Prozor Šangaja”, koji pospešuje saradnju dva grada, pre svih, mladih ljudi u učenju naša dva jezika. 

Slavko Gak je takođe poželeo dobrodošlicu delegaciji iz Kine i rekao da postoji još dosta prostora da se intenzivira saradnja u oblastima sporta, kulture i obrazovanja naših mladih ljudi. 

Gosti iz Šangaja su izrazili zadovoljstvo konkrentnim razgovorima o mogućnosti investiranja u srpsku privredu i Beograd. Oni su se upoznali sa kulturom i istorijom srpskog naroda, s kojim imaju tradicionalno dobro odnose, i dodali da se odnosi Beograda i Šangaja svakog dana unapređuju u raznim sferama, bez obzira na veliku udaljenost dva grada.