petak, 2. decembar 2016.

Grad Beograd pruža kontinuiranu podršku osobama sa invaliditetom

Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević i sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obratili su se danas učesnicima tribine „Informatičko obrazovanje osoba sa invaliditetom – put do posla”, koja se danas održala u Skupštini grada. 

U narednih pet meseci 55 osoba sa invaliditetom i 10 žena iz Sigurne kuće pohađaće informatičku obuku kako bi mogli da se osamostale i lakše dođu do željenog posla, istakli su iz Gradskog centra za socijalno preduzetništvo i Centra za IT edukaciju.   

Petronijević je istakao da je ovo gradsko telo kojem predsedava protekle tri godine uspelo da umreži sve relevantne lokalne i republičke institucije i zahvalio društveno odgovornim kompanijama na saradnji bez kojih, kako je rekao, ovakvi projekti ne bi bili mogući. 

– Zadatak lokalne samouprave je da pomogne osobama sa invaliditetom da postanu ekonomski nezavisni, zbog čega nam je izuzetno važana saradnja sa privatnim sektorom i stranim  fondovima, gde ćemo aplicirati.  Prema nekim procenama, u IT sektoru na teritoriji Srbije manjka između 15 i 20 hiljada ljudi, gde su plate višestruko veće od proseka. Zbog svega navedenog nova gradska vlast je uspela da pokrene i Naučno-tehnološki park na Zvezdari, gde pre samo godinu dana u privatnom sektoru nije bilo zaposlenih, dok danas u njemu posluje 450 mladih ljudi. Nedavno je Grad Beograd podelio na korišćenje 33 lokala za privatno poslovanje, gde su osobe sa invaliditetom tokom konkursa imale prave na najviše bodova. Nastavlja se sa radionicama „Znanjem do cilja”,  u kojima osobe sa invalididtetom uče kako da dođu do državnih subvencija, kako da naprave biznis plan, odnosno kako da vašu ideju sprovedu u delo – ukazao je Petronijević. 

Sekretarka Stanisavljević je ukazala da Grad Beograd, u susret 3. decembru, Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom,  tim poslom bavi studiozno tokom čitave godine, a ne samo ovog dana.  

– Gradski sekretarijat za socijalnu zaštitu je samo u 2016. godini podržao 28 udruženja koja su aplicirala sa različitim projektima pomoći osobama sa invaliditetom, i za koje je izdvojeno oko 40 miliona dinara. Grad je obezbedio lične pratioce za 310 dece sa smetnjama u razvoju, dok je taj broj 2014. godine bio samo 40. Takođe iste godine nije bilo personalnih asistenata, inače osoba koje su direktno i svakodnevno usmerene na pomoć osobama sa invaliditetom, dok je danas njihov broj danas 50. Takođe Grad Beograd je obezbedio i besplatno parkiranje za osobe sa invaliditetom, i tim povodom izdao 2.288 parking nalepnica. Grad pruža uslugu za 2.937 korisnika usluge „Pomoć u kući”, od kojih su njih 260 sa telesnim invaliditetom – navela je Stanisavljevićeva. 

Ona je istakla da je ove godine osnovan Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, kojem predsedava gradonačelnik Siniša Mali, što dovoljno govori koliku važnost Grad Beograd pridaje ovoj temi. 

– Na poslednjoj sednici definisani su prioriteti kontinuirane podrške osobama sa invaliditetom.Reč je, pre svega, o unapređenju njihove zdravstvene zaštite, kao i ekonomskom osnaživanju te populacije – zaključila je resorna sekretarka. 

Direktor Gradskog centra za socijalno preduzetništvo Miodrag Pešić je potpisao je Memorandum o saradnji tog centra sa privrednim društvom „Trenkwalder kadrovske usluge”, koje će posle obuke zaposliti ili preporučiti firmama sa kojima sarađuju jedan broj osoba sa invaliditetom. 

Događaju je prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Todorović, direktor Centra za socijalni rad Vladimir Ilić, zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Siniša Knežević, direktorka Sigurne kuće Vesna Stanojević, direktor centra za IT edukaciju Svetislav Simić i predstavnici društveno odgovornih kompanija.