petak, 2. decembar 2016.

Mali: Vek diplomatskih odnosa Srbije i Švajcarske dokaz prijateljstva

Jedan vek diplomatskih odnosa između Srbije i Švajcarske govori o tome da su naši narodi tradicionalno u prijateljskim odnosima, te da je zadatak svih nas da te veze čuvamo i unapređujemo na svim nivoima, rekao je večeras gradonačelnik Beograda Siniša Mali u Bernu na svečanom prijemu povodom sto godina od otvaranja ambasade Srbije u Švajcarskoj. Mali je, zahvalivši ambasadorki Snežani Janković na inicijativi za uspostavljanje saradnje Beograda i Berna, istakao da je to tek početak.

– Beograd ima šta da nauči od Berna, u želji da bude uz rame najrazvijenijim gradovima sveta. Naš glavni grad se menja i ubrzano razvija, pokrenute su investicije i brojni projekti, gradimo „Beograd na vodi”, planiramo izgradnju mostova i metroa, a nacionalna avio-kompanija dominira u regionu – podsetio je Mali.

On je dodao da oko 200.000 Srba živi u Švajcarskoj i poručio im da su njegova vrata za njih otvorena ukoliko im zatreba pomoć.

Gradonačelnik Berna Aleksandar Čapet je rekao da mu bilo zadovoljstvo da poseti Beograd i bude domaćin ove „uzvratne” posete. On je, međutim, naveo da bi gradovi trebalo da se razvijaju, ali ne prebrzo, već uz istovremeno očuvanje istorije i starih delova grada, kako bi deca i unuci pamtili kakvi su Beograd i Srbija bili u prošlosti.

Čapet je istakao da je prijateljstvo Srbije i Švajcarske veoma važno za tu zemlju.

– Greše oni u Švajcarskoj koji misle da je ona nešto bolja od drugih i da joj drugi ne trebaju, jer su prijateljstva među državama izuzetno značajna. Zato mi je veoma drago što negujemo prijateljske odnose već sto godina sa Srbijom – istakao je Čapet.

Ambasadorka Snežana Janković je podsetila na svoje iskustvo od pre dve godine, kada je otišla kod gradonačelnika Berna da mu se predstavi i pitala ga da li je nekada bio u Beogradu i da li bi želeo da ga poseti, na šta je on potvrdno odgovorio.

– Mislim da je to bila prva poseta jednog gradonačelnika Berna Beogradu ikada, a rezultirala je potpisivanjem sporazuma o saradnji – kazala je Janković i dodala da joj je veoma drago zbog toga.

Prijemu u ambasadi prisustvovali su glavni urbanista Milutin Folić, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, kao i predstavnici diplomatskog kora u Švajcarskoj, episkop autrijsko-švajcarski Andrej i brojni pripadnici udruženja Srba iz Ciriha, Ženeve i drugih gradova. Jedan vek od otvaranja ambasade Srbije u Švajcarskoj obeležen je uz koncert srpskog gudačkog kvarteta „Rošer” i izložbu arhivskih dokumenata.