sreda, 7. decembar 2016.

Vesić: Uskoro idejno rešenje za Memorijal Staro sajmište

Gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Komisije za Memorijal Staro sajmište i vikarni episkop Jovan Ćulibrk obišli su danas sa članovima komisije i specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za pitanje Holokausta Tomasom K. Jezgredijem Centralnu kulu na Starom sajmištu. Oni su tom prilikom upoznali gosta sa dosadašnjim aktivnostima na uređenju prostora, predstavili buduće planove i rezultate Radne grupe za izradu zakona o memorijalu.

Gradski menadžer je zahvalio specijalnom izaslaniku što je posetio mesto budućeg memorijala i izrazio veliko zadovoljstvo što je međunarodna zajednica iskazala veliko interesovanje za Staro sajmište. 

– Ovo je možda poslednje mesto u Evropi koje je mesto stradanja a nije obeleženo, te smo mi pokazali da poslednje dve godine u Srbiji i Gradu Beogradu postoji snažna politička volja da zajedno sa Vladom Republike Srbije, jevrejskom zajednicom i drugima završimo ovaj posao koji je morao da bude obavljen mnogo ranije. Grad Beograd je raselio Centralnu kulu i u toku je raseljavanje ostalih objekata bivših paviljona. Budući zakon će nam pomoći da brže rešimo imovinsko-pravne odnose, obeštetimo ljude, da oni dobiju stanove i da ovo mesto bude namenjeno sećanju na stradale – rekao je Vesić.

On je podsetio da je u toku tender za idejno rešenje Centralne kule i da će u narednih godinu dana biti raspisan konkurs za idejno rešenje budućeg izgleda celog memorijalnog kompleksa. 

– Tada nam predstoji veliki posao – skupljanje novca. Pored novca države, računamo i na međunarodne fondove i verujemo da će interesovanje međunarodne zajednice dovesti do ulaganja od fondova koji se bave sećanjem na Holokaust. Pitanje izgradnje memorijalnog centra je naša obaveza i pitanje časti prema ljudima koji su ovde stradali, na Jevreje koji su ovde ubijeni samo zato što su bili druge vere, na Srbe i Rome koji su takođe ubijeni zbog druge vere i nacionalnosti i to je civilizacijsko pitanje koje kao narod moramo da ispunimo – naglasio je Goran Vesić.

Predsednik Komisije za utvrđivanje programskih sadržaja i davanja predloga modela upravljanja memorijalnim kompleksom na Starom beogradskom sajmištu vikarni episkop Jovan Ćulibrk istakao je da u poduhvatu uređivanja ovog prostora mnogo znači i poseta specijalnog izaslanika Stejt departmenta za pitanje Holokausta, čime se dokazuje da međunarodna zajednica u velikoj meri obraća pažnju na napore da se ovaj prostor uredi. 

– Podsetiću, do maja 1942. godine ovde su pobijeni skoro svi Jevreji iz Srbije, a od 1942. do 1944. služio je kao logor isključivo za Srbe. Ovde je skoro cela jevrejska populacija Srbije pobijena i u budućem projektu Sajmišta će to imati posebno mesto. Ambasadoru Jezgrediju smo preneli da će do kraja januara biti gotov nacrt zakona o budućem memorijalu na Starom sajmištu, koji će od ovog mesta napraviti memorijal stradanja u Drugom svetskom ratu i imaće posebne, autonomne  muzeje za stradanje Jevreja, Roma i drugih naroda – istakao je Ćulibrk.

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za pitanje Holokausta Tomas K. Jezgredi kazao je da veoma uvažava napore vikarnog episkopa Jovana Ćulibrika i drugih članova komisije kako bi Staro sajmište obeležili na način na koji to mesto stradanja i zaslužuje. 

– Radujemo se budućoj saradnji i veoma smo zadovoljni što su Vlada i Skupština Republike Srbije u februaru ove godine doneli zakon koji se tiče restitucije za stradale. Nastavićemo da sarađujemo sa episkopom Ćulibrkom i gradskim menadžerom Goranom Vesićem na izgradnji memorijala koji zaslužuje da bude poštovan od svih ljudi sveta. Zahvalan sam ljudima koji su omogućili da danas dođem ovde i bilo mi je zadovoljstvo da se susretnemo – istakao je Jezgredi.