četvrtak, 8. decembar 2016.

Klubovi za stare – mesta za edukaciju i druženje

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetili su danas penzionere u Dnevnom klubu za starije „Stari grad” u Svetogorskoj ulici. Ove godine je u okviru kluba otvoren jedinstven edukativno-kreativni centar, u kojem stariji sugrađani mogu da pohađaju škole računara i engleskog jezika, savladaju dekupaž tehniku, veštinu izrade predmeta od drveta i slično. Kako je tom prilikom podsetila Nataša Stanisavljević, sredstva za ovaj klub obezbeđena su iz budžeta Grada Beograda.

– Težište u radu u 2017. biće svesrdna pomoć starijim sugrađanima, kako otvaranjem novih klubova tako i proširenjem usluga gerontodomaćica. U Beogradu je angažovano više od sedam stotina gerontodomaćica za oko 2.500 korisnika. Ove godine su otvoreni klubovi za stare u Rakovici i na Zvezdari, gde nisu postojali, a do kraja godine dobiće ga i opština Barajevo. Nastavićemo da se ponašamo odgovorno i širićemo klupsku mrežu jer to građani od nas traže – istakla je Nataša Stanisavljević.

Ona je naglasila da je povod današnjeg okupljanja bilo i predstavljanje kalendara za 2017. godinu Gerontološkog centra, koji je urađen pod sloganom „Volim sve što vole mladi” u cilju podsticanja međugeneracijske saradnje. 

– To je način da se spoje mladi i stari, kako bi se podstaklo druženje i aktivno starenje – dodala je ona.  

Ministar Aleksandar Vulin poručio je starijim sugrađanima da nisu ničiji teret i da je Vlada Srbije dužna da brine o njima, jer su oni ovu zemlju stvorili.

– Ništa od uspeha koje je Srbija počela ponovo da doživljava ne bi bilo moguće bez vas i vašeg strpljenja i odgovornosti – rekao je Vulin. 

U Beogradu usluge 25 klubova za starije koristi više od 6.500 penzionera, a kako je naglasila direktorka Gerontološkog centra Beograd Suzana Mišić, podrška grada i republike mnogo znači. 

– Trudimo se da promovišemo aktivno starenje i učenje tokom čitavog života. Istovremeno, nastojimo da sačuvamo i tradiciju na jedan moderan način. U ovakvim prostorima, uz malo truda i mnogo razumevanja, stariji se slušaju, a osnova je edukacija, smeh, saradnja sa mladima i pružanje ljubavi – kazala je Suzana Mišić.

Ona je precizirala da je kalendar za 2017. prodajnog karaktera, te da se može naručiti preko Gerontološkog centra, a da će sredstva biti upotrebljena za nove besplatne radionice za članove klubova.