petak, 9. decembar 2016.

Gradsko takmičenje dece pesnika sutra u svečanoj sali Opštine Vračar

Prijatelji dece Beograda i Vračara u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda i Gradskom opštinom Vračar organizuju finalno gradsko takmičenje dece pesnika osnovnih i srednjih škola Beograda u subotu, 10. decembra, u svečanoj sali Gradske opštine Vračar (Njegoševa 77) sa početkom u 12 sati. Pokrovitelj programa je Sekretarijat za sport i omladinu.

U finalnom gradskom takmičenju nastupiće 33 učesnika iz 14 gradskih opština u kategorijama mlađeg i starijeg osnovnoškolskog uzrasta i  kategoriji srednjih škola. Pobednicima gradskog takmičenja, po odluci žirija, biće dodeljene nagrade i diplome. 

Najuspešnijem učesniku biće prvi put dodeljena Povelja „Vaska Jukić Marjanović”, koju su ove godine ustanovili Prijatelji dece Beograda.
Tokom novembra više od 3.000 dece pesnika iz  105 osnovnih i srednjih škola u Beogradu kazivali su svoje stihove svojim vršnjacima i odraslim pesnicima – stvaraocima poezije za decu i mlade. Gosti su bili pesnici Slobodan Stanišić, Dragomir Ćulafić, Radislav Jović, Blagoje Rogač, Slavka Grujičić, Radivoj Prokopljević, Snežana Đorđević, Milan Dobričić, Dejan Matić, Violeta Milićević, Majo Danilović, Nedeljko Terzić, Jovo Knežević, Vlada Batinić i Radmila Tomić.

Susreti sa piscima su dodatni motiv za promociju dečje kreativnosti. Oni su dvosmerni. Dečja poezija, ma koliko bila nepostojana u trajanju, pruža piscima svežinu dečje invencije, a pisci deci pružaju zrelost i mudrost promišljanja. Dečja pesnička susretanja približavaju deci knjigu i bruse njihov ukus, a susreti sa piscima razvijaju njihove individualne sklonosti i dodatno ih motivišu za kreativno pisanje.