četvrtak, 19. januar 2017.

Bogojavljenje u Zemunu

U organizaciji Gradske opštine Zemun, Hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i Swebor saveza Beograda, na Bogojavljenje, po jubilarni 20. put, u Zemunu je organizovana trka u plivanju za nosioca Bogojavljenskog krsta. Ovoga puta, 298 učesnika, među kojima su bile i dve devojke, plivalo je uz podršku nekoliko hiljada građana. Trka je bila posvećena herojima Albanske golgote.

Pobednik Slaviša Ivanović, starešina plivača, odlikovan je i Bogojavljenskim krstom za 20 godina učestvovanja u Bogojavljenskoj trci, viteškim plaštom i medaljom Swebor saveza Beograda sa titulom nosilac Bogojavljenskog krsta 2017. Učestvovali su i plivači iz cele Srbije, Republike Srpske i dijaspore. 

Arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog oca Nikolaja služio je patrijarh srpski Irinej, koji je predvodio i litiju u kojoj su, između ostalih, bili predsednik gradske opštine Zemun Dejan Matić, zamenik predsednika i predsednik Organizacionog odbora proslave Bogojavljenja u Zemunu Damir Kovačević, rukovodstvo Opštine Zemun, pripadnici Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Žandarmerije, Policije, Vatrogasno-spasilačke brigade, DVD „Matice”, Swebor saveza Beograda, učenici zemunskih škola i građani.

U ime domaćina prisutne je pozdravio zamenik predsednika opštine Zemun i predsednik Organizacionog odbora proslave Bogojavljenja u Zemunu Damir Kovačević, koji je sa ponosom istakao da je Zemun obnovitelj i čuvar tradicije Bogojavljenske trke, i poručio da u duhu sabornosti budemo složni u građenju boljeg života za sve građane Zemuna, Beograda i Srbije.

Direktor Uprave za saradnju sa crkvama Mileta Radojević dodelio je znamenja predsedniku gradske opštine Zemun Dejanu Matiću i predsedniku Swebor saveza Beograda i Srbije Cvjetku Stevanoviću. 

Povodom 20 godina od obnove tradicije bogojavljenskog plivanja svečano je otkrivena statua bogojavljenskog plivača na novoimenovanom Bogojavljenskom platou. Autor statue je Katarina Tripković, akademski vajar, a statua je odlivena u livnici „Gosi internacional”. Idejni tvorac je obnovitelj bogojavljenske tradicije i starešina Swebor saveza Cvjetko Stevanović. 

Bogojavljenski krst dodeljen je počasnom predsedniku Organizacionog odbora svetkovanja Bogojavljenja u Zemunu predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću. Odlikovanje je primio izaslanik predsednika Milorad Simić. Bogojavljenski krst dodeljen je i dobrotvoru Branislavu Prostranu i predstavnicima Srpsko-ruskog humanitarnog centra Bojanu Glamočliji i Jačeslavu Vlasenku.