ponedeljak, 23. januar 2017.

U Rančićevoj kući izložba „Boja – RGB”

U galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocke (Rančićeva kuća) u Majevičkoj 9  u četvrtak, 26. januara, u 18 časova biće otvorena samostalna izložba umetničke fotografije pod nazivom „Boja – RGB” autora Predraga Đurđića. Na otvaranju izložbe učestvovaće i učenici Osnovne muzičke škole „Grocka”.

Isak Njutn je 1666. godine prvi dokazao da se svetlost uz pomoć prizme može razložiti na spektar boja. To znači da se sunčeva bela svetlost sastoji od svetlosnih zraka različitih boja i da svaka od tih boja ima i svoju talasnu dužinu. Fotografija u boji može se razložiti na tri osnovne boje: crvenu, zelenu i plavu (red, green and blue), što se u kompjuterskoj tehnologiji skraćeno obeležava RGB. 

Predrag Đurđić (1958) roćen je u Beogradu. Diplomirao je 1981. na Akademiji za film i televiziju VGIK – Moskva, odsek filmska i TV kamera. Od 1982. godine član je Asocijacije foto i filmskih radnika Srbije, od 1990. član Udruženja novinara Srbije, a od 2014. godine član Ulupudsa. Od 2006. aktivno se bavi umetničkom fotografijom na temu „Svet oko nas” i „Apstrakcije” – ciklusima fotografija prirode viđene okom autora. Godine 2014. pridružuje se grupi fotografa pri „Stark magazinu”, internacionalnom časopisu za umetničku fotografiju. Samostalni je umetnik. Živi i radi u Beogradu.