nedelja, 19. februar 2017.

Beograd ove godine obeležava 150 godina od dobijanja ključeva grada

Beograd ove godine proslavlja 150 godina od kako je Knez Mihailo dobio ključeve grada od Ali Riza Paše i stoga će beogradski aprilski dani na poseban način biti obeleženi, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić i dodao da će 16. aprila na „Beogradskoj tvrđavi” biti organizovan veliki koncert sa nastupima eminentnih umetnika.

Vesić je rekao da će Beograd dostojno obeležiti 150 godina od kako je suštinski postao slobodan i naveo da će kao i inače u aprilu biti obeleženi Dani Beograda svečanom sednicom Skupštine grada i dodelom povelja počasnog građanina, kao i nizom drugih manifestacija, zaključno sa 30. aprilom i obeležavanjem Međunarodnog dana džeza na Trgu republike.

On je, takođe, gostujući na TV Pink najavio niz novih projekata, među kojima i rekonstrukcije Brankovog i Starog savskog mosta. Vesić je dodao da ima mnogo projekata i da gradska vlast pokušava da nadoknadi nedostajuću infrastrukturu na kojoj se nije decenijama radilo niti ulagalo.

On je naveo da će već od ponedeljka biti potpisan ugovor o izgradnji kanalizacije u Krnjači u naselju Braća Marić što je, kako je istakao, veoma važno jer čitava leva obala Dunava nema urađenu kanalizaciju i dodao da će pored ovih radova, 80 kilometara kanalizacije biti urađeno u tom delu dogodine. Najavio je i ugovor o izgradnji kanalizacije u naselju Braća Jugović u Obrenovcu, kao i u delu Voždovca i Rakovice.

Potpisujemo ugovor i konačno počinjemo rekonstrukciju Brankovog mosta, najavio je gradski menadžer, i dodao da će biti mnogo veća rekonstrukcija nego što se u prvi mah smatralo da će biti potrebno. Takođe će biti rekonstruisan i Stari savski most, podvukao je Vesić, i istakao da će nakon rekonstrukcije, a na tom potezu se gradi i Beograd na vodi, most biti proširen sa po dve kolovozne trake sa obe strane.

Kako je rekao, uradiće se i prilazna saobraćajnica kod Starog sajmišta koja će imati šest kolovoznih traka. Na mestu gde je sada Autobuska stanica, tu će negde i počinjati tunel koji će izlaziti skoro kod Pančevačkog mosta, čime će neko sa Novog Beograda moći da dođe do tog mosta za pet minuta.

Saobraćaj u centru će na ovaj način biti smanjen za 14 odsto, istakao je Vesić.